nlc.hu
Szabadidő

Ha Lady Gaga kéri, akkor igenis megtanulsz gitározni és énekelni

„Lehetetlen, hogy ilyen jó legyen valaki, aki sose játszott még!” – színészek, akik megtanultak egy hangszert a szerep kedvéért

Köztudott, hogy a színészek rendkívüli önfegyelmüknek köszönhetően bármit képesek megtanulni. De hogy lesz valakiből három hónap alatt jazz zongorista? Hogyan képes valaki úgy gitározni, mint Johnny Cash? Ezekre kerestük a választ.
Ryan Gosling a La La Land-ben

Ryan Gosling / La La Land

Amikor Ryan Gosling elvállalta a La La Land szerepét – Emma Stone-nal ellentétben – ő tényleg megtanult zongorázni. Bár sokan úgy gondolják, a közeli képeken nem ő játszik, erre Damian Chazelle a film rendezője cáfolt rá: „Ez mind Ryan! Nem használtunk dublőrt a film egyetlen jelenetében sem!” – nyilatkozta egyszer. Gosling 2-3 órát gyakorolt heti 5-6 napon és több mint 3 hónapon át, hogy hitelesen tudja eljátszani a jazz zongoristát. Még az énekest John Legend-et is sikerült lenyűgöznie. A forgatáson rá is kérdezett: „Ugye nem most ülsz először zongoránál? Lehetetlen, hogy ilyen jó legyen valaki, aki sose játszott még!”

Ryan egy interjúban azért megsúgta, hogy nem volt teljesen idegen neki a terep. A zongora mellett gitározni is tud egy keveset. De azt is hozzátette, hogy senki ne gondolja, hogy olyan szinten, mint amit a filmben látunk. Ez csak a szorgalmának és a sok gyakorlásnak köszönhető. Íme pár kocka, amint a forgatáson gyakorol:

 

Miles Teller / Whiplash

Emlékszel még Chazelle másik legendás alkotására, a Whiplash-re? A dobosra, akit majdnem halálra gyötör zenetanára, hogy kihozza belőle a maximumot? Miles Teller alakítása annyira meggyőző volt, hogy sokan azt találgatták, vajon tényleg ő dobol-e a filmben? A Caravan c. dal (amit egyébként Juan Tizol és Duke Ellington írt 1936-ban) a legerősebb eleme a Whiplash-nek. Damian nem is spórolt a nyersanyaggal, amikor úgy döntött két napig fogják forgatni. A legnehezebb a dob szóló volt, amit darabokra szedtek, így Teller eltudta játszani jórészét. A vágó Tom Cross feladata volt úgy összeollózni, hogy ebből semmit se vegyünk észre, sőt, szabályosan a fotelbe préseljen minket, és lélegzetvisszafojtva hallgassuk az utolsó ütésig. 

Teller sem először ült életében a dobok mögött, de ilyen szintű dobolás nagyon komoly felkészülést igényel. A forgatás előtt intenzív dobórákat kellett vennie hónapokon át. Íme egy újabb bizonyíték, hogy megéri szorgalmasnak lenni.

 

Bradley Cooper / Csillag születik

Bradley Cooper első saját rendezésű filmjére hat hónapig készült. Már nem a szereppel, hanem gitár, ének és zongora órákkal. Azonban sokan nem is tudják Bradleyről, hogy valójában képzett klasszikus zenész.

Lady Gagával minden jelenetet élőben vettek fel. Amikor bármelyikük énekel vagy hangszeren játszik, az egy az egyben az, ami a felvételen elhangzott. Gaga gyűlöli a playbacket, egyszerűen nem hajlandó rá, ezért meggyőzte Bradley-t, hogy mindent élőben rögzítsenek. Eleinte vonakodott, de mivel ez volt az egyetlen módja annak, hogy Gaga belemenjen, végül beadta a derekát (tegyük hozzá ez olyan, mintha Hosszú Katinka várná el, hogy ne maradj le mellette). Az összes jelenet valódi közönség előtt zajlott, ezért megesett, hogy többször is fel kellett venni, mert a rajongók Gaga nevét kiáltották a dal közben.

 

Reese Witherspoon és Joaquin Phoenix / A nyughatatlan

Phoenix és Witherspoon játsza Johnny Casht és June Cartert A nyughatatlan című filmben. Azon túl, hogy minden dalt ők énekeltek, még azt is megtanulták, hogyan kell játszani azokon a hangszereken, amelyeken karaktereik. Phoenix megtanult gitározni Cash egyedi stílusában, Witherspoon pedig hárfaciterán. 

Az Oscar-díjas színésznő egyszer így mesélt róla Oprah műsorában: „Borzalmas volt. Először is meg kellett tanulnunk énekelni… Teljesen kiakadtam! Nem lett volna jobb LeAnn Rimes? Neki nagyon jó hangja van… én csak egy színésznő vagyok!” – viccelődött. Ráadásul Witherspoonnak egy elég ritka hangszeren is meg kellett tanulnia játszani. Ugyan volt idő, amikor az amerikai iskolás gyerekek autohárfán tanultak, ma már nem igazán is számít népszerű hangszernek. A színésznő azonban nem hogy ezen, semmilyen hangszeren nem játszott a Nyughatatlan előtt. June Carter kezében viszont gyönyörűen szólt, így nem is volt kérdés.

 

Taron Egerton / Rocketman

Taron Egerton alakítása a Rocketman-ben egyszerűen zseniális, így természetesen ő sem maradhat ki listánkról. Azon túl, hogy elképesztően jól énekli Elton John dalait, zongorázni is megtanult a szerep kedvéért. De tényleg ő játszik a filmben?

A válasz az, hogy igen is, meg nem is. Egerton inkább csak részleteket játszik. Úgy készítették fel, hogy ismerje annyira a hangszert, hogy elég realisztikusnak tűnjön a játéka. A dalok nagyrészét amúgy a zeneszerző és profi zongorista David Hartley jegyzi. Hartley dolgozott már együtt Stinggel is, például a Disney A császárúj ruhája című filmjében, amiért Oscar-, Golden Globe- és Grammy-díjra is jelölték.

Azonban Taron mindent saját maga énekel a filmben. A Kingsman sztárja korábban már megmutatta énektudását a Sing! című animációs filmben, ahol a tinédzser gorillát, Johnnyt játszotta. Így mesélt a Rocketman forgatásáról a Collider-nek: „Sok énekórát vettem. Mindent én akarok csinálni! A forgatás során is énekelni fogok. Különböző technikákat fogunk alkalmazni, de mindig engem lehet majd hallani. Nem fogok playbacket használni, egyszerűen képtelen lennék rá.”

Maga Elton John is nagyon elégedett volt Egerton hangjával. Giles Martin zenei producer szerint, miután meghallgatta a demot, azt mondta: „Nem hiszem, hogy hallottam bárkit is, aki jobban énekli a dalaimat mint ő!”

 

Forrás: via, via, via, via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top