nlc.hu
Szabadidő

Akár 5 évet is kaphat a templomrongáló tizenéves

Szörnyű rongálás: saját nevét véste egy 1200 éves japán templom faoszlopába

A 8. században épült Tósódaidzsi egyike annak a nyolc helyszínnek, amelyek az ókori Nara történelmi műemlékeit alkotják, és amelyeket 1998-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. 

Egy 17 éves kanadai fiú a Julian nevet véste egy 8. században épült templom faoszlopára Japánban. A július 7-én történt incidens után a fiút a kulturális javak védelméről szóló törvény megsértésének gyanújával kihallgatták – írja a CBC News nyomán a Telex.

Az eset Narában, a Tósódaidzsi templomkomplexumban történt. A fiút egy japán turista kapta rajta, hogy a körmével belekarcolt valamit az aranycsarnok egyik oszlopába. Miután ezt látta, értesítette a templom személyzetét, akik ezután a helyi rendőrséget hívták ki.

A fiú kihallgatásán azt mondta, nem állt szándékában kárt okozni a japán kultúrának. A fiú ellen folyik a nyomozás az ügyben, és ha bebizonyosodik, hogy megsértette a kulturális javak védelméről szóló törvényt, akkor az ügyészség akár vádat is emelhet ellene, és akár 

öt évig terjedő szabadságvesztéssel vagy 300 ezer jen (több mint 700 ezer forint) pénzbírsággal is büntethető lesz.

A templom egyik szerzetese is megszólalt az ügyben. Elismeri, hogy nem rosszindulatból tette, de félő, hogy az eset megismétlődik.

A 8. században épült Tósódaidzsi egyike annak a nyolc helyszínnek, amelyek az ókori Nara történelmi műemlékeit alkotják, és amelyeket 1998-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. 

A lap emlékeztet, hogy néhány héttel ezelőtt egy férfi a Colosseum falába véste a barátnője nevét. A vandalizmusért akár ötmillió forintos pénzbüntetésre és 5 év börtönre is ítélhetik.

Tósódaidzsi templom, Nara

Tósódaidzsi templom, Nara (Fotó: Naoki Maeda / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top