nlc.hu
Szabadidő

5 izgalmas kirándulás Budapest környékén

5 izgalmas kirándulás Budapest környékén

Összeszedtünk 5 olyan kirándulóhelyet, amelyekhez nem kell sokat utaznod és még gyakorlott túrázónak sem kell lenned, azonban épp eléggé izgalmasak és érdekesek mindenkinek.

Sajnos vagy nem sajnos, de lassan a nyár fele is eltelt. Ennek ellenére még rengeteg programlehetőséget tartogat az idei szünidő. Ha túl soknak érzed a tömeget a belvárosban, vagy egyszerűen csak egy kis friss levegőre és zöldre vágysz, akkor ezeket a kirándulóhelyeket neked találták ki.

Nyakas-kő, Biatorbágy

A Budapesttől alig 40 percre, Biatorbágy határában található kirándulóhely jellegzetes alakjáról kapta nevét. A sziklacsoport teteje lapos és biztonságos, ezért ki lehet mászni rá, és onnan megcsodálni a gyönyörű kilátást. Azonban a felmászás során néhol nagyobbakat kell lépni, esetleg ugrani, ezért apró gyermekeknek nem ajánlják a próbatételt.

Vaskapu-szikla, Pilisszentkereszt

A kapu alakú sziklacsoportok legkönnyebben Pilisszántótól Klastrom felé indulva érhetjük el. Utunk a 800 éve alapított cisztercita templom romjain és a Klastrom-forráson keresztül vezet a Vaskapu-szurdokvölgyhöz. A völgyből azonban még fel kell kapaszkodnunk egy meredekebb útvonalon a Vaskapu-sziklákhoz. A kapura emlékeztető sziklák valószínűleg régi barlangmaradványok lehetnek.

Gyadai tanösvény, Szendehely

A 13 állomásos tanösvény a Börzsöny és a Cserhát hegyei között helyezkedik el. Óvodásoktól kezdve „a régebb óta fiatalokig” mindenki élvezni fogja az izgalmakkal teli kirándulást. A kiindulópont a Katalinpusztai Látogatóközpont, majd a zöld T-jelzést követve haladunk a Lósi-patak vonalában. Több ösvény közül is választhatunk, energiánktól és kedvünktől függően. De semmiképp se hagyjuk ki a 15 méter hosszú függőhidat, amely igazán különlegessé teszi a túránkat!

Egy fiatal nő túrázik az erdőben, közben mosolyog. A háttérben fák és egy patak lászik.

A friss levegő és a természet jót tesz a testnek és a léleknek is
(Fotó: Getty Images)

Egri vár romjai, Pilisborosjenő

Ha összekötnénk a túrázást a művelődéssel, akkor a Pilisborosjenő környéki hegyekbe menjünk egyet kirándulni. A gyalogtúra egyik csúcspontja az egri vár romjai, melyeket a híres Egri csillagok című film díszletének részeként használtak. Itt forgatták a film csatajeleneteit, melyekben több ezer statiszta is dolgozott. A túra jól jelzett turistaútvonalon halad. Sajnos a forgatások után a várral nem foglalkoztak többé, de néhány éve rendbe hozták, és ma népszerű kirándulóhelynek számít.

Holdvilág-árok, Pilis hegység

A Pilis egyik legvadregényesebb és legizgalmasabb szurdoka a szűk ösvényeken vezető Holdvilág-árok. A túra kiindulópontja a Kiskovácsi közelében lévő Csikóváraljai turistaház. Ajánlott száraz időben megjárni ezt az útvonalat, esős, sáros időben csúszóssá és veszélyessé válhatnak a fatörzsek és a gázlók. De száraz időben nem kell aggódni, nyugodtan vigyük magunkkal kalandvágyó gyermekeinket is.

Akár egyedül, akár kettesben, akár a családdal együtt vágtok neki ezeknek az egynapos kirándulásoknak, biztos, hogy mindannyian remekül fogjátok érezni magatokat. És igazán mindenkinek jót tesz, ha kiszakad a szürke hétköznapokból, és ad a lelkének egy kis felfrissülést.

Bárhova is mész túrázni, a következő dolgokat ne felejtsd otthon: 

  • jó minőségű túrabakancs, nem sportcipő
  • elegendő mennyiségű folyadék, lehetőleg víz
  • elegendő étel
  • egy pulóver, mert az erdőben hűvös lehet
  • kullancs- és szúnyogriasztó
  • nyár esetén naptej
  • túratáska, amitől nem fájdul meg a hátunk, vállunk
  • kisebb elsősegélykészlet, ha bármi baj történne
  • esőkabát, mert sose lehet tudni

Forrás: Funzine, Kirándulástippek, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top