Szabadidő

Aranyhangok a Margitszigeten

Pretty Yende volt a kiválasztott művészek egyike, aki énekelhetett III. Károly koronázási ünnepségén a Westminster apátságban. Hamarosan a Margitszigeti Színházban hallhatjuk őt Nadine Sierra társaságában. A fiatal szopránok olyan sztárok a világ színpadain, akiket a legrangosabb operaházaiban láthat a közönség.

Aranyhangok a Margitszigeten

Rendszeresen fellépnek a Royal Opera House-ban, a Covent Gardenben, az Opéra National de Paris-ban, a New York-i Metropolitan Operában, a milánói Teatro alla Scala-ban, a Deutsche Oper Berlinben, a barcelonai Gran Teatre del Liceu-ban és a bécsi Staatsoper-ben, valamint számos jelentős koncerthelyszínen. Júliusban pedig a Margitszigeten énekelnek majd el a csillagokig!

Az amerikai Nadine Sierrát és a dél-afrikai Pretty Yende-t a magyar közönség július 29-én láthatja. Aranykor címet viselő, közös koncertjükön – amit tavasszal mutattak be Bécsben, és amiből CD felvétel is készült – többek közt Mozart, Donizetti, Rossini, és Verdi operáiból, Lehár, Offenbach és Strauss operettekből, valamint Bernstein West Side Story-jából hallhatunk majd részleteket.  Erről, valamint a kezdetekről, szerepekről, lámpalázról, szakmáról és barátságról beszélgettünk a két énekesnővel.

Pretty, gratulálok, hogy ön volt a kiválasztott művészek egyike, aki énekelhetett III. Károly koronázási ünnepségén a Westminster apátságban.

PRETTY YENDE: Hálás és boldog vagyok, amiért Őfelsége meghívott erre a különleges alkalomra. Úgy érzem, megint kegyes volt hozzám a sors, hogy lehetőséget kaptam megmutatni a tehetségemet az uralkodócsalád és az egész világ előtt. A következő nemzedékek, akik tanulni fognak erről a történelmi eseményről, talán annak az Afrika csücskéből származó lánynak, Pretty Yende-nek a nevét is megjegyzik majd, aki ezen a különleges ceremónián énekelhetett

Ez kétségtelenül egy pálya csúcspontja, de térjünk vissza a kezdetekhez. Nadine, úgy olvastam, hogy gyerekként a Bohéméletet látva szeretett bele az operába.

NADINE SIERRA: Tízéves voltam, amikor anyukám megmutatta nekem videón a Bohéméletet. Arra gondolt, hogy talán tetszene nekem, hiszen hatéves koromtól kezdve jártam énektanárhoz, szerettem magasan énekelni, szopránszerű hangom volt. Az még hozzátartozik a történethez, hogy portugál származású, anyai nagymamámnak gyönyörű szoprán hangja volt. Operaénekes szeretett volna lenni, de énekesi babérok helyett az apja a háziasszonyi karriert szánta neki. Ennek tudatában anyám nekem mindenképpen szerette volna megadni az esélyt, hogy megismerjem és megszeressem az operát, aztán majd meglátjuk, mi sül ki mindebből. És igaza lett! Beleszerelmesedtem a műfajba, és tízévesen elhatároztam, hogy operaénekes leszek. Ettől kezdve állandóan tanulni akartam, hogy minél többet megtudjak a műfajról és a szakmáról. Furcsa egy gyerek voltam!

A koncert, amit júliusban Budapesten énekelnek, igen változatos, van benne opera, operett, és egy musical: a West Side Story. Ehhez más énektechnikát kell használni, mint az operához?

NADINE SIERRA: Más technika nem kell, de valóban más stílussal kell megközelíteni, mint egy operát. Egyébként Leonard Bernstein operának szánta a West Side Story-t, és nem musical-nek. Mivel ezt angolul énekelem, ami az anyanyelvem, valahogy jobban előjön az egyéniségem, és a szavak is természetesebben folynak belőlem.

PRETTY YENDE: Az embernek egy hangja és egy technikája van. Ahhoz, hogy különböző stílusban írt darabokat tudjon megszólaltatni, nem kell túl messzire mennie az alaptechnikájától és hangjától.

Aranyhangok a Margitszigeten
Budapestre most nyáron jönnek először, vagy ismerik már a várost?

NADINE SIERRA: Egyszer már jártam Budapesten, Thomas Hampsonnal énekeltünk egy koncerten. Nagyon jól éreztem magam, a hangversenyterem is csodálatos volt. Várom már, hogy újra ott legyek, és elmehessek valamelyik jó fürdőbe! A gőzfürdő az énekesek vágyálma!

PRETTY YENDE: Ha csak rövid időre is, de szerencsére már volt alkalmam látni Budapestet! Most meg már számolom a napokat, nagyon várom, hogy megint ott legyek, és izgalommal várom a koncertet!

Önök profik lévén nyilván bárkivel tudnak duettet énekelni. Az, hogy önök barátok, hozzátesz valamit a közös produkcióhoz?

NADINE SIERRA: Abszolút! Egészen más egy baráttal énekelni! Főleg egy olyan baráttal, akitől tanulhatok, és aki inspirál! A zene ilyenkor nem csak csodálatos, de mágikus és határtalan is lesz, olyan sok körülöttünk a pozitív energia! Azt hiszem, a közönség is érezni fogja ezt, amikor majd együtt énekelünk Prettyvel Budapesten!

Előadás: https://margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-programok/golden-age-pretty-yende-es-nadine-sierra-koncertje/

GOLDEN AGE

Pretty Yende és Nadine Sierra | operagála

2023. július 29. szombat 20:00 (esőnap: július 30.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top