Vasárnap volt az év eddigi legmelegebb napja, ma még nagyobb hőség jöhet

F.C. | 2023. Július 17.
Már az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést.

Tegnap volt az év eddigi legmelegebb napja. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérése szerint a csúcshőmérséklet 31 és 38 fok között alakult vasárnap. Derekegyházon 38,1 Celsius-fokot regisztráltak, ezzel pedig megszületett az új, idei nyári csúcs.

Ma is hasonló hőségre kell készülnünk, ezt követően azonban – az előrejelzések alapján – napokig nem lesz ennyire meleg az országban.

A 39 fokot sem ússzuk meg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mára a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyére, ott a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

Járókelő hűsíti magát egy szökőkútnál a budapesti Szabadság téren – Fotó: MTI/Mónus Márton

A prognózisok szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 fok között várható, de délkeleten egy-egy helyen 39 fok sem kizárt. 

Éjszaka is trópusi meleg

Napok óta érezzük, hogy a nagy nappali hőség után az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést. Az Időkép adatai szerint sok helyen éjjel sem csökken 20 fok alá hőmérséklet. Különösen északnyugaton, a Balatonnál és a fővárosban meleg az éjszaka, ahol 22-24 fokos minimumok is előfordultak.

Ilyen magas minimum-hőmérsékletek mellett hiába van nyitva az ablak, hiába próbálunk szellőztetni, nem igazán tud lehűlni a felmelegedett lakás, ház, ez pedig az alvásminőség rovására megy – jegyzi meg a portál.

Inni, inni és inni

Akár napi 10 liter vizet is elpárologtatunk a nyári nagy melegben, míg egy hideg téli, kevésbé aktív napon mindössze fél litert. Aki nem pótolja a kiizzadt ásványi anyagokat, keringési rendellenességekkel kénytelen szembenézni. Főleg azok a nők veszélyeztettek, akiknek alacsony a vérnyomása.

Kutya iszik a római Navona tér szökőkútjának vizéből – Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimian

Az ideális ásványvíz, amit hőségben fogyasztani kellene, 200 mg nátriumot és 50 mg magnéziumot tartalmaz literenként. Alkoholt fogyasztani azonban nagyon nem ajánlott kánikulában, mivel megterheli a keringést, serkenti az izzadást, így pedig nagyon sok ásványi anyagot veszítünk.

Exit mobile version