nlc.hu
Szabadidő

Szombaton elérhetjük az abszolút melegrekordot

Szombaton tetőzik a kánikula, közel kerülhetünk a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklethez

A napi melegrekord biztosan meg fog dőlni, de az is elképzelhető, a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérsékletnél is nagyobb forróság lesz szombaton.

Szombaton tetőzik a hőség az országban, majd délután északnyugat felől egy gyenge hidegfront éri el hazánkat. Vasárnapra néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, de továbbra is országszerte hőségre számíthatunk, az igazi enyhülésre még várni kell – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra az ország valamennyi területére adott ki figyelmeztetést. Harmadfokú a jelzés Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyében, a többi megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szombaton tetőzik a kánikula, közel kerülhetünk a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklethez

Az Időkép azt írja, hogy szombaton az Alföld déli részén több helyen emelkedhet 40 fokig a hőmérséklet, néhol a 41 fokot is elérhetjük és az sem kizárt, hogy

egyes helyeken közel kerülünk a Magyarországon eddig mért legmagasabb hőmérséklethez, a 41,9 fokhoz.

Erre az elmúlt 15 évben nem nagyon volt példa. Ráadásul a 2015-ben mért 39 fokos napi melegrekord megdőlése szinte biztosnak vehető.

Az egész országra érvényes harmadfokú hőségriasztás eredetileg szombat éjfélig volt érvényben, de az előrejelzések alapján az országos tisztifőorvos meghosszabbította kedd éjfélig. 

Járókelõk hûsölnek egy szökõkútnál a harmadfokú hõségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren 2022. július 20-án.

Járókelők hűsölnek egy szökőkútnál a harmadfokú hőségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren 2022. július 20-án Budapesten (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Lássuk az előttünk álló napok időjárását részleteiben:

Szombaton eleinte országszerte derült idő várható, majd a déli óráktól nyugat felől fátyol- és gomolyfelhők érkeznek, azonban az Alföldön estig jobbára derült marad az ég. Délután, estefelé elsősorban az Észak-Dunántúlon, valamint az Északi-középhegységben alakulhat ki helyenként zápor, zivatar. Egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, néhol megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik a szél. A csúcshőmérséklet általában 36 és 41 fok között várható, de az Észak-Dunántúlon néhol csak 32, 35 fok valószínű.

Vasárnap éjszaka, reggel még a hidegfront szakadozott felhőzete húzódhat felettünk, napközben viszont már sok napsütésre számíthatunk egyre kevesebb gomolyfelhővel. Reggelig szórványosan, napközben helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél megélénkül, helyenként erős, zivatarban viharos lökések is kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban többnyire 15, 21 fok között alakul, a vízpartokon, belvárosokban, felhősebb tájakon enyhébb idő is lehet. Délután 31, 36 fok várható.

Hétfőn derült, napos, száraz idő várható. Az északi, majd a délkeleti szél többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz. A hőmérséklet hajnalban általában 11 és 20, a délutáni órákban 30 és 37 fok között alakul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top