nlc.hu
Szabadidő

Túl 2023 eddigi legmelegebb napján

Vasárnap volt az év eddigi legmelegebb napja, ma még nagyobb hőség jöhet

Már az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést.

Tegnap volt az év eddigi legmelegebb napja. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérése szerint a csúcshőmérséklet 31 és 38 fok között alakult vasárnap. Derekegyházon 38,1 Celsius-fokot regisztráltak, ezzel pedig megszületett az új, idei nyári csúcs.

Ma is hasonló hőségre kell készülnünk, ezt követően azonban – az előrejelzések alapján – napokig nem lesz ennyire meleg az országban.

A 39 fokot sem ússzuk meg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mára a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyére, ott a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

hőség

Járókelő hűsíti magát egy szökőkútnál a budapesti Szabadság téren – Fotó: MTI/Mónus Márton

A prognózisok szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 fok között várható, de délkeleten egy-egy helyen 39 fok sem kizárt. 

Éjszaka is trópusi meleg

Napok óta érezzük, hogy a nagy nappali hőség után az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést. Az Időkép adatai szerint sok helyen éjjel sem csökken 20 fok alá hőmérséklet. Különösen északnyugaton, a Balatonnál és a fővárosban meleg az éjszaka, ahol 22-24 fokos minimumok is előfordultak.

Ilyen magas minimum-hőmérsékletek mellett hiába van nyitva az ablak, hiába próbálunk szellőztetni, nem igazán tud lehűlni a felmelegedett lakás, ház, ez pedig az alvásminőség rovására megy – jegyzi meg a portál.

Inni, inni és inni

Akár napi 10 liter vizet is elpárologtatunk a nyári nagy melegben, míg egy hideg téli, kevésbé aktív napon mindössze fél litert. Aki nem pótolja a kiizzadt ásványi anyagokat, keringési rendellenességekkel kénytelen szembenézni. Főleg azok a nők veszélyeztettek, akiknek alacsony a vérnyomása.

hőség

Kutya iszik a római Navona tér szökőkútjának vizéből – Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimian

Az ideális ásványvíz, amit hőségben fogyasztani kellene, 200 mg nátriumot és 50 mg magnéziumot tartalmaz literenként. Alkoholt fogyasztani azonban nagyon nem ajánlott kánikulában, mivel megterheli a keringést, serkenti az izzadást, így pedig nagyon sok ásványi anyagot veszítünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top