nlc.hu
Szabadidő

Vörösszőnyeg helyett forró aszfalton vonulnak a sztrájkoló hollywoodi sztárok

Vörös szőnyeg helyett forró aszfalt: így vonulnak a kamerák előtt a sztrájkoló sztárok

Gálák és premierek helyett mostanában sok hollywoodi sztárral inkább az utcákon lehet találkozni, számos híresség van ugyanis, aki személyesen is támogatja a sztrájkolókat Los Angelesben és New Yorkban.

Lassan egy hónapja annak, hogy a sztrájkoló forgatókönyvírókhoz csatlakozott a színészek szervezete, a közel 160 ezer tagot tömörítő Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-Aftra). Mint mi is megírtuk, követeléseik között szerepel a magasabb bér, jobb munkakörülmények, hogy sokkal átláthatóbb legyen a streamingszolgáltatók tartalmainak nézettsége, és hogy ne lehessen mesterséges intelligencia segítségével helyettesíteni őket.

Egyelőre azonban a stúdiók nem adták be a derekukat, és egyesek szerint a sztrájk akár őszig is elhúzódhat, ami azzal is jár, hogy addig nem nagyon fognak a színészek részt venni hivatalos eseményeken, például filmbemutatókon vagy fesztiválokon, de a gálaszezonra talán már sikerül megegyezniük a feleknek, és lesznek majd vörös szőnyeges fotók.

Addig is pedig bőven érkeznek képek a tiltakozásban résztvevő sztárokról, akik a fotófal helyett stúdiók előtt vonulnak fel, és estélyi-és koktélruhák, illetve szmokingok és öltönyök helyett teljesen hétköznapi ruhákban, olykor egyenpólót viselve állnak ki a maguk és munkatársaik jogaiért. 

A SAG-AFTRA elnöke, Fran Drescher a többi sztrájkolóval pózol a kameráknak Manhattanben 2023. augusztus harmadikán
Megnézem
Összes kép (25)

A tüntetések két városban zajlanak, New Yorkban és Los Angelesben, két ilyen metropoliszban bizony nem lehet kellemes nyáron fel és le sétálni az aszfalton, de a cél szentesíti az eszközt. Nyilvánvaló, hogy a sztárok most nem azért viselnek sapkát, kalapot és napszemüveget, hogy senki ne ismerje fel őket, sőt, az ügynek nyilván jót tesz, ha ismertebb színészek, műsorkészítők is beállnak a sztrájkolók sorába. És divatozásnak itt most annyira nincs helye, visszás lenne, ha méregdrága, extravagáns tervezői darabokban vonulnának a többiek mellett, ilyenkor a hírességek is csak emberek, és ugyanúgy néznek ki, mint bármelyikünk a városban egy nyári napon. 

Mint írtuk, sokan viselik a SAG-Aftra pólóját, talán ezért is tűnt ki a képek közül Noah Wyle trópusi mintás ingjében, és meg kell hagyni, Adam Sandler nem tartozik a stílusszédelgők klubjába, nála a bő kosarasnadrág örök. Sarah Silverman humorista pedig valóban harcos kedvében lehetett, ugyanis egy terepmintás nadrágban ment tüntetni.

Vannak, akik pedig kihasználják az alkalmat, hogy egy (másik) jó ügyet is támogassanak. Cynthia Nixon, a Szex és New York színésznője ugyanis egy olyan pólóban jelent meg, amin a Sylvia Rivera Law Project neve áll. Ez a New York-i szervezet Sylvia Rivera, egy ismert transzjogi aktivista nevét viseli, és céljuk jogi segítséget nyújtani az alacsony jövedelmű, illetve kisebbségekhez tartozó transznemű, interszexuális és/vagy nemi szempontból nem konform embereknek. 

Susan Sarandon 2023. július 19-én a Netflix és a Warner Bros épületei előtt tüntetett New Yorkban

Susan Sarandon 2023. július 19-én a Netflix és a Warner Bros. épületei előtt tüntetett New Yorkban (Fotó: Alexi Rosenfeld/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top