nlc.hu
Szabadidő

J. M. Coetzee: A lengyel című regénye

Van-e szerelem, ami a semmiből indul?

A Nobel-díjas J.M. Coetzee legújabb regénye egy lengyel zongoraművész és egy spanyol nő közötti kapcsolaton keresztül teszi fel a kérdést, hogy vajon a boldogság-e a legfontosabb érzés.

Képzeljetek el egy különc zenészt! 70 körül jár, lengyel, nevében kimondhatatlanul sok w betűvel. Talán leginkább Max von Sydow-ra hasonlít, tekintete mogorva, haja ősz. Azt tartják róla, hogy ő játssza Chopint a leghitelesebben a világon.

zongorázó nő és férfi, szerelem

Chopin, zongora, szenvedély (Illusztráció: pexels.com)

A szótlan, furcsa zongorista pedig egy este Barcelonában a saját koncertjén összefut Beatrizszal. Az 50 éves nő házasságban él ugyan, de már rég nem lángol a szíve. Lemondott már a szerelemről és a szexről, inkább csak gyerekei boldogulására koncentrál.

Idézetek a regényből:

„Átszellemülten játszik, ez tagadhatatlan, csakhogy nem a saját szelleme vezérli, hanem Chopiné. S ha ez a szellem szokatlanul száraznak és szigorúnak tűnik, az csak annak lehet a jele, hogy neki is hasonló a temperamentuma.”

„Idővel eltávolodtak egymástól a férjével. Diáktársak voltak, a férfi volt az első szerelme. A kezdeti időkben szenvedélyes, csillapíthatatlan vágy fűzte őket egymáshoz, ami még a gyerekek születése után is kitartott. Aztán egy nap tovatűnt. A férjének elege lett. És neki is.”

„1943-ban született, vagyis hetvenkét éves. Könnyűek a léptei, nem látszik meg rajta a kora. A magassága ámulatba ejtő. Nem is egyszerűen magas, hanem hatalmas, a mellkasa majd szétfeszíti a zakóját. Óriáspóknak tetszik, ahogy a billentyűk fölé hajol. Nehéz elhinni, hogy két ekkora mancs képes lehet andalító dallamok előcsalogatására, pedig képes rá. Ez egy természet adta előny a férfi zongoristáknál a nőkkel szemben: kezek, amelyek egy nőn groteszk látványt nyújtanának?”

„Természetellenes úgy szeretni, hogy nem várunk érte viszonzást.”

És a lengyel a találkozásuk után úgy érzi, valamire rátalált. Lehet nevezni békének, szerelemnek, vagy egy sokkal teljesebb, mélyebb dolognak. Coetzee regénye, A lengyel felteszi a kérdést, hogy vajon van-e értelme a boldogság keresésének. Hiszen a boldogság nem is a legfontosabb emberi érzés. Boldog bárki lehet. De hogyan alakul a lendületből szenvedély?

Az íróról

J. M. Coetzee 1940-ben született Fokvárosban, jelenleg Ausztráliában él. 2003-ban kapott irodalmi Nobel-díjat. Az első író, aki kétszer is elnyerte a Booker-díjat: 1983-ban Michael K élete és kora, majd 1999-ben Szégyen című regényéért kapta meg az elismerést. Ismertebb művei még: A barbárokra várva és a Jézus-trilógia.

Coetzee A lengyel könyvborító

J. M. Coetzee: A lengyel – XXI. század kiadó
Eredeti cím: El polaco (The Pole)
Fordította: Borbély Judit Bernadett
Megjelenés: július 12.
Kötés típusa: keménytáblás, védőborítóval, 137 oldal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top