nlc.hu
Szabadidő

A 19 éves Coco Gauff nyerte az US Open-t

A Grand Slam győztes Coco Gauff már 6 évesen tudta, hogy a világ legjobbja lesz

Coco Gauff évről évre új szintre helyezi játékát, ami alól szemmel láthatóan a 2023-as év sem kivétel. Már 6 éves korában kijelentette, hogy egyszer majd a világ legjobb játékosa szeretne lenni, amitől már nem sok választja el, hiszen jelenleg a világranglista harmadik helyén áll. Az idei évben a WTA 1000-es bajnoki címét zsebelte be, amit megkoronázott még egy Grand Slam trófeával is.

Nagyot robbant a hír, miszerint a 2023-as amerikai nyílt teniszbajnokságon a 19 éves Coco Gauff három szettben legyőzte a fehérorosz Aryna Sabalenkát.

A sportoló így megszerezte első Grand Slam bajnoki címét, ezzel pedig ő lett az első amerikai tinédzser Serena Williams győzelme óta, aki megnyerte az US Open-t.

A teniszezőre 2018-ban figyelt fel a sportvilág, amikor megnyerte a junior francia nyílt teniszbajnokságot, továbbá az US Open-en is debütált párosban. 2019-ben, mindössze 15 évesen ő lett a wimbledoni torna történetének egyik legfiatalabb játékosa, aki bejutott a negyeddöntőbe. Az egykori világelső és hétszeres bajnok Venus Williams elleni győzelmével bejutott a főtáblára. Idén megnyerte a WTA 1000-es bajnoki címét, amit a pár napja lezárult US Open győzelme koronázott meg. Jelenleg a harmadik helyen áll a világranglistán.

Coco Gauff az US Open teniszbajnokságon

Coco Gauff az US Open teniszbajnokságon (Fotó: Getty Images/Tim Clayton)

A szülei feladták karrierjüket azért, hogy teljesítsék lányuk régóta dédelgetett álmát

Szokták mondani, hogy a sikereink mögött nem pusztán maga a produktum, hanem egy szerető és támogató család is áll. Így volt ez Coco esetében is, aki alig érte el a kisiskolás kort, de már teniszütőt fogott a kezében.

Már akkor kijelentette – persze mindezt egy ütővel a kezében – hogy egy nap majd a világ legjobb játékosa akar lenni. A kislány szülei pedig mindent meg is tettek annak érdekében, hogy lányuk álma egy nap majd valósággá váljon.

Nem meglepő, hiszen szüleitől sem állt távol a sport világa. Coco édesapja kosaras, míg édesanyja atléta volt, így hát ha valaki, akkor ők bizony tisztában voltak azzal, hogy ez a világot jelentené lányuk számára. Nem is vacilláltak sokáig, hiszen mindkét szülő feladta karrierjét, hogy Coco fejlődését helyezzék előtérbe.

Coco Gauff, a US Open női bajnokságának győztese és szülei pózolnak a trófeával

Coco Gauff, a US Open női bajnokságának győztese és szülei pózolnak a trófeával (Fotó: Getty Images)

Nem sokkal később édesanyja ügyelt a fiatal teniszező otthoni taníttatására, míg édesapja az edzői szerepbe lépett. Tudása azonban véges volt, így 10 éves korában egy franciaországi akadémián kamatoztatta tehetségét, ahol Serena Williams egykori edzője, Patrick Mouratoglou vette a szárnyai alá. Az eredményekre láthatóan nem sokat kellett várni, hiszen a mondhatni csodagyerekként számontartott kislány már 13 évesen a legfiatalabb junior döntős volt az US Open történetében.

Cori Dionne Gauffból Coco Gauff? 

A 19 éves sportolót eredeti nevén Cori Dionne Gauffként ismerhették meg, azonban már évek óta csak „Coco”-nak becézik. Egy korábban adott interjúban elárulta, miszerint a „névváltás” oka, hogy édesapjával azonos neven osztoznak, amiből sokszor születtek félreértések a családon belül.

2019, ami mindent megváltoztatott

2019 januárjában Coco azzal állt a családja, illetve barátai elé, hogy egy célja van az évre: ez nem más volt, mint hogy a Női Teniszszövetség rangsorában a 100 legjobb játékos közé kerüljön. Ebben az időszakban még a 685. helyen állt. Fél évvel később, 15 évesen Londonba sietett, hogy részt vegyen a wimbledoni tornán, ahol győzedelmeskedett a Venus Williamsszel folytatott mérkőzésen.

A tornán szerzett sikere pedig az egész világ figyelmét felkeltette. Első WTA bajnoki címét még szintén ebben az évben szerezte meg ezzel pedig a 685. helyről elrepítette magát a legjobb 100-ba. 

Már-már meg sem lepődünk, de ahogyan teltek az évek, a pusztán teniszezni vágyó kislány sorra átírta a történelmet. 2021-ben bejutott a francia nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjébe, így 2006 óta ő volt a legfiatalabb versenyző, akinek ezt sikerült elérni. Még ebben az évben beválasztották az Amerikai Egyesült Államok olimpiai csapatába. A századforduló óta ő lett volna a legfiatalabb tenisz olimpikon, azonban egy pozitív COVID-teszt miatt nem vehetett részt a játékokon.

Ez még csak a kezdet? 

Kétségtelen, hogy Coco Gauff a Grand-Slam trófeájával egy teljesen új szintre emelte játékát. Persze élete nemcsak móka és kacagás, hiszen a tornákra való felkészülés mentálisan és fizikailag is leterheli a sportolót. A CNN-nek adott interjújában azt is elárulta, miszerint sok idő kellett hozzá, hogy a rá nehezedő nyomást helyén tudja kezelni. 

„Eleinte negatív dolgokra gondoltam. Például miért van akkora nyomás? Miért olyan nehéz ez? Bla bla bla. Tudom, hogy bizonyos értelemben ez nem az igazi nyomás. Úgy értem, vannak emberek, akik a családjuk élelmezéséért küzdenek, akik nem tudják, hogy teremtik elő az ételre, illetve a számlákra valót.”

Coco Gauff a trófeával

Coco Gauff a trófeával (Fotó: Getty Images)

Hozzátette azt is, miszerint szerencsésnek tartja magát, hogy ilyen kiváltságos életet élhet és azzal foglalkozhat, amit szeret. 

Nagyon kiváltságos helyzetben vagyok. Fizetést kapok azért, hogy azt csináljam, amit szeretek. Ez az, amit nem veszek természetesnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top