nlc.hu
Szabadidő

Magyarázat arra, miért végezte több nő máglyán mint férfi

Ez az oka annak, hogy annyi nőt végeztek ki boszorkányság miatt

Érdekes következtetés vont le egy kutatónő egy korabeli orvos feljegyzéseiből.

Ahogyan a kereszténység lett az uralkodó vallás Európa-szerte, üldözni kezdték azokat, akikről úgy gondolták kívülállók, nem hagyták hátra az ősi, pogányhitvilágot, vagy hátat fordítottak a kereszténységnek, attól eltérő tanokat vallanak. Így indult útjára a boszorkányüldözés is, és ezrével végezték ki azokat, akikről úgy gondolták, ők is a Sátánt szolgálják.

Mint írtuk korábban, Európa legtöbb országában a XV. században már javában lobogtak a máglyák, de Magyarországon egészen 1565-ig, egy kolozsvári boszorkányperig nem történt ilyen kivégzés, illetve később sem fordultak elő olyan számban ilyen szörnyűségek más államokkal ellentétben, leszámítva talán a szégyenletes szegedi boszorkánypert

Ugyan sokan úgy gondolják, hogy csak nők voltak azok, akiket boszorkánysággal gyanúsítottak meg, ez tévedés, a Brit-szigeteken és Új-Angliában, a vádlottaknak körülbelül 10-30 százaléka volt férfi. A Cambridge Egyetem munkatársának, Philippa Carternek új tanulmánya szerint annak, hogy sokkal több nő volt az, akit boszorkánynak bélyegeztek, annak az volt az oka, hogy nőket akkoriban még – fogalmazzunk úgy – annyiba se nézték, mint most, 

Illusztráció egy ezoterikával foglalkozó füzetgyűjteményből.

Kép: Historica Graphica Collection/Heritage Images/Getty Images

Carter Richard Napier orvost és asztrológust 1597 és 1634 között sok ezer esethez hívták is, és volt, amikor boszorkányság gyanúja miatt kellett házhoz mennie. „Miközben voltak, akik szívpanaszok vagy fogfájás miatt fordultak hozzá, volt, aki azért kereste fel, mert attól féltek, hogy egy szomszédjuk megbabonázta őket, és remélték, ő meg tudja erősíteni a csillagok segítségével, hogy igazuk van-e vagy sem, illetve tud olyan amulettet adni, ami megvédi majd őket ” – nyilatkozta Carter.

Hozzátette, Napier feljegyzéseiben több boszorkánysággal megvádolt személy esetében az is fel volt tüntetve, hogy mivel foglalkoznak, és ezekből érdekes következtetéseket lehetett levonni. 

Egy Margaret Peg Grover nevű nőtt azzal vádoltak meg, hogy ős is boszorkány.

Kép: Fototeca Gilardi/Getty Images

Összesen hat olyan munka, illetve feladat volt, ami gyakran megemlítettek, amit akkoriban kizárólag nők végeztek, ezek pedig mind olyan voltak, amik nagy felelősséggel jártak, és némi hatalmat adtak a közösségen belül a nőknek.

Mint Carter említi, akkoriban az asszonyok voltak felelősek azért, hogy gondoskodjanak a beteg családtagokról és rokonokról, ők készítették el azokat a szereket, amikről úgy gondolták, segítenek a gyógyulásban. Ha pedig valami balul sült el, valakinek rosszbarra fordult az állapota, akkor rá lehetett fogni, hogy szándékosság történt, aki a gyógyításért, ápolásért volt felelős, direkt “kezelte félre” a rá bízott személyt vagy állatot. 

A nők pedig nem voltak könnyű helyzetben, hiszen az egészségügyi és orvosi ismeretek akkor még igencsak hiányosak voltak, így annak a valószínűsége, hogy valaki meghal egy betegségben vagy nem sikerül teljesen felgyógyulnia, igencsak nagy volt, és ez nem feltétlenül annak volt a hibája, akire rá volt bízva.

Mint Napier egyik feljegyzéséből kiderült, egy 24 éves nő, Sybil Fisher of Cogenhoe gyermeke születés után nagyon rossz állapotba került, és felmerült, hogy az egyik bába boszorkány lehet, ő küldte rá a rontást. Mint Napier megjegyezte, a szerencsétlen nő egyik bábája felett gyanúfelhő lebegett. Pedig az asszonynak nem volt más bűne, mintha, hogy egy kicsit morcos és mogorva volt, mert előtte egy másik bábát kértek fel a feladatra, de az nem volt elég ügyes, és csak ezután kértek tőle segítséget. 

Illusztráció egy boszorkányról

Kép: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Carter úgy fogalmazott, hogy

a megvádolt nők gyakran rosszkor voltak rossz helyen.

„Mivel a női foglalkozásokkal együtt járt az, hogy sokat érintkezzenek más emberekkel, ezért nagyobb volt a kockázata annak, hogy olyan konfliktusokba keveredjenek bele, olyan helyzeteknél legyenek jelen, amelyek miatt könnyebben megvádolják őket azzal, hogy boszorkányság. Sokszor azért vádolták meg őket ilyesmivel, mert éppen ott volt, amikor valamivel valami rossz dolog, szerencsétlenség történt” – tette hozzá.

Metszett egy nőről, aki elájult a bíró előtt a boszorkányüldözési per alatt. K

Kép: Bettmann/Getty Images

Megjegyezte azt is, mivel a nők egyszerre több háztartásban is dolgoztak, volt, ahol a gyermekekre vigyáztak, volt, ahol szakácsnőként segítettek, volt, ahol betegeket ápolta, ez is megnövelte az esélyt arra, hogy valami olyasmi történjen a környezetükbe, ami miatt rájuk süthetik, hogy ők bizony boszorkányok. 

„Minden halloween megerősíti azt a sztereotípiát, hogy a a boszorkány az csak nő lehet. Miközben történelmileg ennek az oka nem más, mint hogy a nők olyan munkát végeztek, amiknél 

– vonta le a végkövetkeztetést. 

(via IFLScience)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top