nlc.hu
Szabadidő

Megmentik a lundákat azzal, hogy tengerbe dobják őket

Madárfiókákat dobálnak a tengerbe az Izlandiak

Egy egészen megtévesztő hangzású izlandi szokásról van szó: kismadarakat a saját érdekükben dobják le a sziklákról.

Elég megdöbbentő hagyományról értesültünk a TikTokot görgetve, mikor szembejött velünk az a videó, amiben az izlandi madárfiókák tengerbe dobálásáról volt szó. Az Izlandon honos puffinok (magyarul lundák) túlélésében életbevágó, hogy az emberek segítsenek nekik és visszajuttassák őket a vízbe. A cikk írásának pillanatában több, mint 15 millió megtekintéssel és 2 millió lájkkal rendelkező videóban a Jenn nevű TikToker megosztotta, pontosan mi is áll a szokás hátterében.

@thatgoodnewsgirl

People are tossing baby puffins off cliffs and shorelines in Iceland – and it’s for their own good! These people are on Puffling Patrol and they’re saving the baby puffins one by one ❤️ I first learned about the Puffling Patrol because many of you tagged me in a video by @Kyana Sue Powers • Iceland, and then I went down a rabbit hole learning more about it! She posts about all things Iceland if you’re interested in more. 🇮🇸 🎥 CBC News / Nat Geo TV / @Oda W. Andreasen (TikTok) / CBS / jj.trailwalker (Instagram) / NPR / Sebastien Despres (YouTube)

♬ original sound – jenn💜 good news & fun stories

Néhány izlandi városban az augusztus végétől szeptember végéig tartó időszak arról szól, hogy a lakók éjszaka lundafiókákat keresnek az utcákon. Oda tévednek be ugyanis a frissen kikelt madarak, mivel a város világítást összekeverik a holdfénnyel. A lundák mindig is ösztönösen követték a holdfényt, ami a fészektől a tengerig vezette őket. Csakhogy az utcai lámpák és a lakások fénye éppen ellenkezőleg, a kolóniáiktól egyre távolabb sodorja őket, így gyakori látvány a házak között bolyongó bébi lundák. Őket ragadják meg a helyiek éjszaka – általában este 9 és hajnali 3 között –, fogadják be őket egy kartondobozban estére, hogy aztán másnap reggel egy sziklaszirtről a tengerbe dobják őket.

Rodrigo Martínez Catalán a Dél-Izlandi Természetkutató Központ kutatási asszisztense az NPR-nek elmondta, hogy az emberi beavatkozás ezúttal megkerülhetetlen. Sőt, egyenesen csodát tett a lundapopulációval. A több, mint 25 évig élő lundák ugyanis egy egész életre választanak társat, és csupán egyetlen tojást raknak le a párzási szezonban. Az izlandi lundák száma az elmúlt harminc évben 70 százalékos csökkenést mutatott, a mutató azonban kezd ismét felfelé ívelni. 2021-re szinte normalizálódott a lunda populáció nagysága, miután abban az évben már 700 ezer fióka született a Westman-szigeteken.

puffin

Fotó: MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ez az a része Izlandnak, ahol a legnagyobb csoportja él a madaraknak, illetve ezt a helyet választja a szaporodásra a világ lundáinak 60 százaléka. Sziklák tövébe rakják a fészkeiket, a tojásokat pedig hat hétig keltik. Még ennyi ideig nevelik a fiókákat a szüleik. Ez alatt a kis lunda bébik felnőnek, majd kirepülnek a tengerre, ahol 3-4 évet töltenek, mielőtt visszatérnének a szárazföldre, hogy megalapítsák a saját családjaikat.

Ha valaki megfog egy lundát, arra biztatják a szakemberek, hogy mérje le a súlyát és töltse fel az arra kijelölt weboldalra. Így tartják számon a környéken fellelhető madarak egészségi állapotát. „Nagyon jó érzés ebben részt venni, megmenteni a kis fickókat. És amikor odaviszed a szikla szélére, az az első pillanat, amikor életében először látja az óceánt – mondta Kyana Sue Powers, egy gyakori lundamentő az NPR-nek. – Mindig úgy búcsúzom el tőlük, hogy »Szia, haver, legyen szép életed! Alig várom, hogy újra találkozzunk.«”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top