nlc.hu
Szabadidő

Kritika a Mindent szabad című Netflix filmről

Előléptetést ígért a pasijának egy kis orális szexért

Mi történik egy párkapcsolatban, ha hirtelen borulnak az erőviszonyok? Sokszor önmagában az is feszültséget tud kelteni, ha egy nő többet keres a pasijánál. Fokozza a problémát, ha mindketten ugyanazon a munkahelyen dolgoznak, és hirtelen a nő a pasija főnökévé válik. Luke és Emily szerelmét toxikussá tette a szakmai féltékenység.

A Netflix félrevezeti a nézőjét. A Mindent szabad című új filmjét erotikus thrillerként próbálja eladni nekünk. Tény, hogy akadnak benne szenvedélyes szexjelenetek, de thriller-elemeket maximum nyomokban tartalmaz. De mit várhatunk egy filmtől, ami úgy indul, hogy egy pár egy esküvőn félrevonul a WC-be, hogy ott a férfi orális gyönyörökben részesítse a barátnőjét, és pont közben veszik észre, hogy a nőnek megjött a menstruációja, ezért mindkettejük ruhája (és a férfi arca…) is vérfoltossá vált?  

Az elsőre szokatlanul nyers jelenet valósággal arcon csapja a nézőt, de ez kell ahhoz, hogy ráérezzünk: a Mindent szabad nem lila ködön keresztül akarja vizsgálni a párkapcsolatok hatalmi dinamikáját, hanem nagyon is realisztikusan, egyáltalán nem megrettenve a kényelmetlen kérdésektől és hatalmi viszonyoktól.

Fair Play

Phoebe Dynevor és Alden Ehrenreich a Mindent szabad című filmben (Fotó: Netflix)

Modern Rózsák háborúja

Luke és Emily a Wall Streeten dolgoznak elemzőként. Régóta együtt vannak, sőt már a lánykérés is megvolt kettejük között, a munkahelyen mégis úgy viselkednek egymással, mintha csak kollégák lennének. Reggelente felkelnek az ágyból, együtt öltöznek fel és együtt lépnek ki a ház kapuján, de innen külön úton jutnak a munkahelyükre, nehogy bárkinek is feltűnjön, hogy együtt vannak.

Titkolóznak, mert egy olyan munkahelyen dolgoznak együtt, ahol a „No Date Policy” (Nincs randizás szabály) van érvényben, és mivel rendkívüli a versenyhelyzet a kollégák között, egyikük karrierjének sem tenne jót, ha lebuknának.

A tervük az, hogy ha már mindketten feljebb tornászták magukat a ranglétrán és összeházasodtak, beavatják a titkukba a céget, de addig a titkolózás szolgálja az érdekeiket.

Miután kirúgják az egyik felettesüket, a benti pletykák szerint Luke válik a pozíció fő várományosává. Már-már bele is éli magát az előléptetésbe, amikor derült égből villámcsapásként kiderül, hogy nem ő, hanem Emily kapja a pozíciót, ráadásul így a szerelme egyenesen a főnöke lesz. Ezen a ponton azt mondanánk, hogy ez az a szituáció, amiből egy felmondással lehet a legjobban kijönni, csakhogy Luke-ot és Emilyt sem ebből a fából faragták. Mindketten kőkemény karrieristák, akiknek legalább annyit, ha nem többet számít a szakmai előmenetelük, mint a kiegyensúlyozott magánéletük. Ez adja a Mindent szabad (Fair Play) alapkonfliktusát, melyen keresztül aztán Chloe Domont író-rendező egy modern Rózsák háborúja sztorit mutat nekünk két emberről, akikben a szakmai féltékenység és önzés sokkal erősebb, mint a szerelmük.

fair play

Senki sem tudja róluk a cégnél, hogy egy párt alkotnak (Fotó: Netflix)

Két zseniális színész

A Mindent szabad egy-két évtizeddel ezelőtt még igazi sztárcsináló film lett volna. Mind Alden Ehrenreich (Solo – Egy Star Wars-történet), mind Phoebe Dynevor (Bridgerton) valósággal kivetkőznek magukból a szerep kedvéért, nem félnek a karaktereik legocsmányabb tulajdonságait is megmutatni, és attól sem riadnak vissza, hogy időnként egészen szánalmas alakoknak lássuk őket. Luke például elsőre úgy tűnik, hogy tud örülni a párja sikerének (Ehrenreich gratulációja mögött azért érezzük, hogy valami nem stimmel), és csak fokozatosan derül ki róla a féltékenység.

Hirtelen elkezdi kritizálni a párja megjelenését („Hogyan várhatod, hogy komolyan vegyenek a munkahelyeden, ha muffinnak öltözöl?”), piszkálja őt azért, hogy megpróbál egy lenni a fiúk közül, de szerinte sosem lehet az, valamint elvárja, hogy az általa adott befektetési tippeket helyezze előtérbe, nem törődve azzal, hogy ezzel Emily a saját állását veszélyeztetheti. De Luke törékeny maszkulinitása ott látszik meg igazán, hogy míg korábban Emilyvel rendkívül intenzív szexuális életet éltek, ennek szinte rögtön az után vége szakad, hogy megváltoznak a köztük lévő hatalmi viszonyok. Emily továbbra is kívánja Luke-ot, a férfinak viszont mindig akad kifogása, hogy miért NE szexeljenek. A férfi képtelen elfogadni, hogy a nő jobb lehet nála, ezért egy ponton túl már azzal is meggyanúsítja, hogy biztosan azért kapta ő a pozíciót, mert lefeküdt a főnökével.

Férfivá válni a férfiak között

Bár az kezdettől fogva egyértelmű, hogy kettejük közül egyértelműen Luke a szánalmasabb és kicsinyesebb alak, a Mindent szabad egyik fő erénye, hogy Emilyből sem próbál szentet faragni. A nő egy szexéhes pillanatában tényleg kijelenti odahaza, hogy ha Luke hajlandó végre orálisan kényeztetni őt, akkor segíteni fog neki az előléptetésben.

Úgy akar bizonyítani a feljebbvalóinak, hogy férfiasabb akar lenni a férfiaknál is. Amikor egy sikeres befektetés után ünnepelni mennek, még ő az, aki felajánlja, hogy sztriptízklubban mulassanak, ahol nemcsak elver egy temérdek pénzt a 40 dolláros koktélokra és a táncosnőkre, hanem lazán röhög a férfi kollégái szexista, nőket megalázó viccein és történetein.

És ugyan fáj neki, amikor egy rossz befektetése után a főnöke „kib***ott hülye p***ának” nevezi, de eszébe sem jut kiállni ebben a helyzetben magáért vagy bárhol is szóvá tenni a dolgot: gond nélkül elfogadja, hogy ezt érdemli nőként, ha elrontott valamit a nagyfiúk játszmájában.

A Mindent szabaddal Chloe Domont azt vizsgálja meg, mi történik, ha hirtelen felcserélődnek a nemek közti szerepek és hatalmi viszonyok, és hogyan csapódik le ez mindkét félen. Nem fél attól, hogy valójában egyik szereplője sem igazán szerethető, és igazi fekete komédiaként láttatja, hogy mind a ragaszkodás a régimódi nemi szerepekhez, mind ezek felrúgása hová vezethet. Tényleg férfivá kell válnia egy nőnek, ha hatalmat kap a kezébe? A férfi tényleg csak addig lehet megértő és támogató a nők problémáival szemben, amíg ez nem „fenyegeti” a saját pozícióját?

A Mindent szabad persze nem a való élet, hanem egy film, Domont pedig nemcsak elgondolkodtatni, hanem szórakoztatni is akarja a nézőit. Ehhez Luke és Emily konfliktusát egészen az extrém magasságokig fokozza. A konfliktus iszonyatosan intenzívvé válik, befigyel a párkapcsolati erőszak, egy ponton túl pedig már el sem hisszük, hogy ez a két ember valaha is szerette egymást. A film azzal kezdődik, hogy Luke Emily előtt térdel, és az utolsó jelenetben is ott térdel a menyasszonya előtt. Csakhogy ez akkor már egészen mást jelent.

A Mindent szabad a Netflix kínálatában látható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top