nlc.hu
Szabadidő

Interjú José Carreras világhírű operaénekessel

José Carreras: „Jó viszonyt ápolok a magyar emberekkel”

A világhírű operaénekes az nlc-nek mesélte el, hogy Miklósa Erikához hasonlóan akár ő is szívesen beülne zsűrizni egy tévés tehetségkutatóba, és megnevettettük, amikor arról kérdeztük, hogy melyik világhírű futballistához hasonlítaná magát. Interjú a november végén Budapesten koncertet adó opera-szupersztárral.

Maestro, nagyjából fél évszázada áll a világ színpadain. Emlékszik még arra, hogy milyen cél lebegett a szeme előtt, amikor belekezdett?

Már az elején az volt a leghőbb vágyam, hogy kommunikálni tudjak a színpadról a közönséggel, át tudjam nekik adni azokat az értékeket, melyek számomra fontosak. Próbálom ezt a legnagyobb szerénységgel és alázattal mondani, de úgy érzem, hogy jó néhány alkalommal sikerült ezt elérnem.

Mennyiben változott meg az énekhangja az évek során?

A hang változik a korral, ezzel nincs mit tenni. A művész dolga, hogy alkalmazkodjon ezekhez a változásokhoz azzal, hogy különféle szerepeket vállal, esetleg más zenei műfajokban is kipróbálja magát, és nem csak ugyanazt csinálja, mint korábban. Mindig nyitott próbáltam lenni, és borzasztó szerencsésnek érzem magam, hogy máig színpadokon állhatok és énekelhetek a közönségnek.

José Carreras

José Carreras egy tavaly karácsonyi tévés gálaeseményen (Fotó: Photo by Hendrik Schmidt/picture alliance via Getty Images)

A három tenor kétségtelenül ott volt a XX. század legnagyobb élőzenei eseményei között. Mit gondol, a XXI. században akad három olyan tehetséges operaénekes, akik összeállva hasonló szenzációt tudnának kiváltani?

Elképesztően tehetséges énekesek, csodálatos tenorok vannak a nagyvilágban, akik összeállva valószínűleg elérhetnék mindazt, ami nekünk sikerült. Ugyanakkor ez nemcsak a tehetségen, a ragyogó hangon múlik. Bennünk végig ott volt egy nagyfokú elhivatottság, hogy ezeket a koncerteket megcsináljuk együtt. Égett bennünk a vágy, és ez elengedhetetlen volt a sikerhez.

Milyen kapcsolatban van Placido Domingóval? Gyakran látják egymást?

Máig csodálatos barátok vagyunk. Szoktunk találkozni, és ha adódik alkalom, egy-egy közös fellépést is össze szoktunk hozni, és számomra mindig óriási örömöt jelent, ha egy színpadon állhatok vele. Sokszor eszünkbe jut Luciano (Pavarotti – a szerző), és olyankor mindig megemlékezünk róla. Persze ilyenkor nemcsak a csodás művészetéről beszélgetünk, hanem arról is, milyen fantasztikus barátságot ápoltunk vele. Ha ő szóba kerül, mindig elérzékenyülünk kicsit.

Domingóra egyszer azt mondta, hogy ő az opera Cristiano Ronaldója. Önmagát melyik futballistához hasonlítaná?

Pelé, Maradona, Messi… De inkább mondja meg maga, melyik legyek. (nevet)

Carreras és Domingo

José Carreras és Placido Domingo egy Luciano Pavarotti emlékkoncert fellépőjeként (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

Úgy tudom, borotválkozás közben mindig zenét hallgat a fürdőszobában. Mostanában milyen zenékre borotválkozik?

Az élet annyi remek alkalmat tartogat zenehallgatásra, szeretem ezeket kihasználni. Operaénekesként természetesen rengeteg klasszikus és szimfonikus zenét, valamint operát hallgatok, de szeretem a popzenét is, ha kellően jó énekes adja elő. A zenehallgatás mindig jót tesz nekem.

Megszámlálhatatlanul sok díjjal jutalmazták már, gondolom, egy részükre már nem is emlékszik. Van olyan köztük, ami máig sokat jelent?

Szerencsés vagyok, hogy ennyi elismerést kaptam az életem során. Mindegyiknek örülni szoktam, de ami a legközelebb áll a szívemhez, az egy aranymedál, amit a katalán parlamenttől kaptam a munkásságom elismeréseként. Arra rendkívül büszke vagyok.

Gyakran fordul meg Magyarországon. Milyen emlékeket őriz rólunk?

Jó viszonyt ápolok a magyar emberekkel. Nyitottak a művészetek iránt, mindig csodás volt fellépni Magyarországon, és remélem, ez a jövőben is így marad. Mindig jól éreztem magam, akárhányszor jártam ott.

A magyarországi koncertjén Miklósa Erika is fellép. Ő nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy operaénekesként beült egy könnyűzenei tehetségkutató show-műsor zsűritagjai közé. Ön is vállalna hasonló feladatot?

Énekesként szerintem fontos feladatunk, hogy együttműködjünk a fiatal előadókkal, és átadjunk nekik valamennyit abból a sok tapasztalatból, amit az évek során gyűjtöttünk. Ha jönne egy hasonló felkérés, amit színvonalasnak találnék, a legnagyobb örömmel mondanék rá igent.

A José Carreras Nemzetközi Leukémia Alapítvány már hosszú évek óta végzi a tevékenységét. Mire a legbüszkébb az alapítvány eredményei közül?

Remélem, nem tűnök önteltnek, ha azt mondom, hogy az alapítvány nagyszerű munkát végez. Rengeteg intézménnyel működünk együtt, és ez által a munkánk eredménye sok emberhez elér. Szavakkal leírhatatlan, hogy mit érzek olyankor, amikor elmondják, hogy a tevékenységünkkel sikerült megmenteni egy fiatal életet. Ezt a világon semmi máshoz nem tudnám hasonlítani.

José Carrerasnak e-mailben küldtük el a kérdéseinket, és hangüzenetben kaptunk rájuk választ. Megpróbáltuk azt is megtudni, szokott-e énekelni a zuhany alatt, de erre a kérdésre már nem kaptunk választ. Az operaénekes november 29-én a Papp László Budapest Sportarénában ad gálakoncertet, ahol a sztárvendég Miklósa Erika lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top