nlc.hu
Szabadidő

Budapesti karácsonyi vásárok 2023

Pénteken már nyitnak a budapesti karácsonyi vásárok, 1500 forint lesz a legolcsóbb étel

A Vörösmarty Classic Xmas és az Advent Bazilika idén újabb látványosságokat ígérnek Budapest belvárosában.

A bécsi karácsonyi vásárok nyitása után egy héttel a budapesti adventi rendezvények is elstartolnak. November 17-től karácsonyi díszbe öltözik a Vörösmarty tér, nyit a Vörösmarty Classic Xmas vásár, valamint a Szent István téri Advent Bazilika.

Kisvasúttal körbe-körbe

A Vörösmarty tér közepén lévő Vörösmarty-szobor idén átlátszó „hógömbbe” burkolva áll majd, a szobor köré pedig ledfal épül, amely multimédiás információs pontként is szolgál.

A Vörösmarty téri Vörösmarty Classic Xmas karácsonyi vásár 2022-ben - Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Vörösmarty téri Vörösmarty Classic Xmas karácsonyi vásár 2022-ben – Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Kristálypalotán óriási karácsonyfa dekoráció lesz látható, valamint a téren egy ingyenesen igénybe vehető kisvasút is üzemel majd: az arra felülő családok testközelből gyönyörködhetnek az Oroszlános kút ünnepi díszítésében. A látogatókat fényinstallációk is várják az Alice Csodaországban mesealakjaival.

A Vörösmarty Classic Xmas gasztronómiai kiállítói a hagyományos magyar étel- és italkultúra karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó ételeit kínálják a közönségnek. A szervezők idén is gondoskodtak róla, hogy mindenki a pénztárcájának megfelelő ételt, italt választhassa, lehet majd borpárosítással ajánlott menüt is választani, és minden nagykonyhánál elérhető lesz naponta egy olyan étel, amelyet 1500 forintos fix áron vásárolhatnak meg a látogatók.

A kézműves kiállítók a hagyományőrzés jegyében válogatják össze tradicionális, kézműves termékeikből álló portékájukat.

A Vörösmarty Classic Xmas december 31-ig várja az érdeklődőket

Gospel a „magasban”

Ugyancsak pénteken nyit a budapesti Szent István téri karácsonyi vásár. Az Advent Bazilika az európai régió egyik legszebb ünnepi rendezvénye; a programsorozat a 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben elnyert Európa legjobb karácsonyi vására cím mellé tavaly a Karácsonyi vásárok állócsillaga címet is elnyerte.

Idén megújult ünnepi fénydekoráció, multimédia-kiállítás, zenei produkciók, 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, jégpálya, kézműves és gasztronómiai kiállítók várják az érdeklődőket. A szervezők multimédia-kiállítással készülnek: fényinstallációkkal idézik meg az Alice Csodaországban mesevilágát. Az utcazenei produkciók felköltöznek a magasba, a „nagyhütte” tetejére, hetente négyszer lesznek hallhatók kulturális produkciók gospel, folk, jazz és funk stílusú műsorokkal.

A Szent István téri Advent Bazilika karácsonyi vásár 2022-ben - Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Szent István téri Advent Bazilika karácsonyi vásár 2022-ben – Fotó: MTI/Mohai Balázs

A vásár központi részén kap helyet a 12 méter magas karácsonyfa, valamint itt várja a gyerekeket az ingyenes korcsolyapálya korcsolyabérlési lehetőséggel, korcsolyaoktatással. A látogatók mindennap, 17.30-tól félóránként gyönyörködhetnek a Bazilika homlokzatára vetített 3D fényfestésben.

A rendezvényen idén is kizárólag hazai kiállítók kapnak helyet, akik között kézműves és gasztronómiai árusok egyaránt megtalálhatóak, a hungarikumok pedig külön hangsúlyt kapnak. Akárcsak a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban, itt is minden nagykonyhánál elérhető lesz naponta egy étel, amelyet 1500 forintos fix áron vásárolhatnak meg a látogatók.

A Bazilika előtt kap helyet a betlehemi jászol, valamint a monumentális adventi koszorú.

 Az Advent Bazilika január 1-jéig várja az érdeklődőket.

Kiemelt fotó: MTI/Kovács Attila 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top