nlc.hu
Szabadidő

Hétvégi időjárás

Vasárnap eldől, lesz-e fehér karácsonyunk

Erzsébet megmutatja...

Kiadós, akár 20 mm eső is várható helyenként pénteken, a hegyekben viszont havas eső, hó is előfordulhat – írja az Időkép. Előrejelzésük szerint a délutáni óráktól északkeleten, a hegyekben újra átválthat havas esőbe, havazásba az eső, a pár centi friss hó pedig ismét fehérbe boríthatja a tájat, elsősorban a Mátra, a Bükk és a Zempléni-hegység magasabb részeit.

Mindez annak köszönhető, hogy délutánra – észak-északnyugat felől – elárasztja az országot egy jóval hidegebb, fagyosabb levegő. Emiatt szombat reggel akár fagyhat is, sőt vasárnap reggel akár -3, -4 fokra is lehűlhet a hőmérséklet.

Vasárnap amúgy Erzsébet napja lesz, és az ehhez kapcsolódó népi megfigyelések úgy tartják, hogy ha Erzsébet napján esik az eső, akkor enyhe télre számíthatunk. Ha viszont hó esik, akkor szinte biztos, hogy fehér karácsonyunk lesz. (Ez a népi időjárásjóslás amúgy több évszázados megfigyeléseken alapul és sokszor be is igazolódott). Mint a portál megjegyzi, aznap északkeleten és a hegyekben is havas eső, valamint hózápor is kialakulhat a prognózisok szerint, szóval – ha hiszünk a néphagyományban – akkor akár még fehér karácsonyra is számíthatunk.

Amúgy november 11-én esett le idén az első hó. Aznap a Kékestetőre érkezett meg először az idei szezon első havazása. Hazánk legmagasabb pontján kora délután jelentek meg az első hópelyhek.

Kiemelt fotó: MTI/EPA/Lukas Barth

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top