nlc.hu
Szabadidő

Aukcióra bocsátják Rippl-Rónai József egyik legikonikusabb festményét

Rekord: korábban nem indult még ekkora kikiáltási árról magyar műtárgy

Komoly összegről indult a licit Rippl-Rónai József egyik legikonikusabb festményére.

Soha ilyen magas kikiáltási áron nem indult még magyar műtárgy aukción, Rippl-Rónai József Kalitkás nő című képének első változata ugyanis 180 millió forintról indul majd a Kieselbach Galéria téli aukcióján, 2023. december 17-én.

A Párizsban született festmény a 19. századi végi modernség legmagasabb színvonalát képviseli. Olyan európai rangú mű, ami elindította a hazai modern festészet történetét. Az álmodozó, karcsú szecessziós nőalak zöld kalitkájával nézők millióinak szívébe lopta be magát a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.

 

Nemcsak a legtöbb Rippl-Rónai-monográfia címlapján szerepelő kép, de a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria is ezzel a kivételes kulcsművel reklámozza magát a nagy nyugati kiállításokon. Az 1892-es Kalitkás nő méltán vált az egyik legismertebb, ikonikus magyar festménnyé a születése óta eltelt 130 évben, olvasható a hivatalos közleményben. 

Rippl-Rónai József Kalitkás nő és Szinyei Merse Pál Majális című festménye a Raffaellótól Schieléig című kiállítás megnyitóján a milánói Palazzo Reáléba

Rippl-Rónai József Kalitkás nő és Szinyei Merse Pál Majális című festménye a Raffaellótól Schieléig című kiállítás megnyitóján a milánói Palazzo Reáléban 2015.szeptember 16-án. (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

A Magyar Nemzeti Galériában a „másodpéldány” képviselte a modern magyar festészetet, az első darab 2005-ben bukkant fel, száz évnyi elfeledettség után.  A chicagói Leslie Hindman aukciósház árverésén hosszas licit után a rekordot jelentő 590 400 (azaz ötszázkilencvenezer-négyszáz) dollárnál koppant a kalapács. Ezzel megszázszorozta legelső kikiáltási árát, de még a – kutatás és beazonosítás utáni – megemelt végleges indulási árat is példátlan módon megtízszerezte. Mielőtt a festmény Nyugat-Európába került volna új tulajdonosához, 2006 októberében egy rövid időre bemutatkozott a Magyar Nemzeti Galériába

A Kalitkás nő I. aukción való szerepléséhez hasonló jelentőségű volt a régióban a neves cseh kubista festő, Bohumil Kubista prágai látképe (Régi prágai motívum, 1911), ami 4 635 000 dollárért, vagyis 1,6 milliárd forintért. A Kalitkás nő I. 180 millió forintos kikiáltási ára hazai rekordnak számít. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top