nlc.hu
Szabadidő

Ez lett 2023-ban az év szava

Ez lett 2023-ban az év szava, bár sokan nem ismerik

Most majd mindenki megtudja, mit is jelent ez a kifejezés.

Az Oxford University Press (OUP), vagyis az Oxford Szótár kiadója az idén is megválasztotta az év szavát, összesen nyolc kifejezés volt versenyben ezért a címért, és végül a rizz nyert.

Ha még sosem hallottad ezt a szót, nem a te készülékedben van a hiba, főként fiatalok használják, és leginkább a TikTokon találkozni vele. 

De mit is jelent a rizz? Az ő meghatározásuk szerint ezzel a szóval írható le „a stílus, báj vagy vonzerő, tehát az a képesség, amivel képesek vagyunk magunkhoz vonzani a romantikus vagy szexuális partnerünket”, és vélhetően a charisma (vagy karizma) szóból ered, abból lett lecsippentve.

A rizz persze nemcsak főnévként, hanem igeként is használható, és nem nehéz kitalálni, hogy a jelentése nem más, mint elcsábítani. 

Valaki egy szótárban keresgél

Fotó: Getty Images

Ami a kifejezés eredetét illeti, vélhetően egy youtuber, illetve streamer Kai Cenat és barátai révén terjedhetett el, nekik köszönhetően lett népszerű.

De sokan valószínűleg azután ismerték meg, miután még a nyáron Tom Holland a Buzzfeednek adott interjújában is használta. Mint elmondta, neki bizony nincs rizze, vagy csak korlátozott mértékben, barátnője, Zendaya szívét is máshogy nyerte el. 

Tom Holland

Fotó: Angela Weiss/AFP

Az év szavát egyébként nemcsak az Oxford, hanem a Collins szótár kiadója is meg szokta választani, ők 2023-ban AI-ra, vagyis a mesterséges intelligenciára szavaztak. És ez egy olyan kifejezés, amit talán többen ismernek és használnak is. 

(via 444/Blikk)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top