Szabadidő

A macskák bizalommal hálálják meg a gondoskodást

Te kutyás vagy, vagy cicás? – bármekkora közhely is a kérdés, a legtöbben azonnal tudnak rá válaszolni, hiszen a kutyák és a macskák teljesen más típusú gondoskodást igényelnek. A kutyák esetében a gazdájukhoz fűződő szeretetkapcsolatot az emberek irányítják, ők a falkavezérek.

A macskák viselkedése sokkal nehezebben befolyásolható – a bizalmukat pedig elsősorban a megfelelő gondoskodással és pici koruktól kezdve rengeteg simogatással, szeretgetéssel lehet kivívni.

Ami a macskának kedvére van, azt szívesen csinálja, ami nincs, az elől elmenekül. A kutya természetétől fogva háziállat, egy kiscica azonban attól függően válik odabújós kis kedvenccé vagy területvédő, vadászó, rivalizáló vadállattá, hogy milyen környezetben nő fel. Ha meg kell védenie magát, megteszi, ha szerető gondoskodás veszi körül, akkor meghálálja, és megtanul bízni a körülötte lévő emberekben.

A macskák bizalommal hálálják meg a gondoskodást
A cicák jókedvének kulcsa a megfelelő táplálás, a mozgáslehetőség és a megszokott, biztonságos környezet

A gondoskodás legalapvetőbb része a macska megfelelő táplálása. A macskák imádnak enni, ezért – különösen a lakásban tartott macskáknál – figyelni kell arra, hogy az elfogyasztott kalóriák a napi mozgásmennyiséggel arányosak legyenek. A Whiskas macskaeledelek receptjei a cicák ízlése és szükségletei szerint, a Waltham Állatorvosi Kutatóközpont szakembereinek közreműködésével készültek. Sokan gondolják úgy, hogy a házikosztnál nincs jobb a macskájuk számára, ez azonban nem így van. A kizárólag hússal, illetve belsőségekkel etetett állatoknál akár A- és D-vitamin túladagolás is előfordulhat, arról nem beszélve, hogy számos, az egészségük hosszú távú megőrzéséhez szükséges vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst nem kapnak meg a kizárólag fehérjékkel etetett cicák.

A közhiedelemmel és a mesékkel ellentétben a felnőtt macskák ráadásul laktózérzékenyek is, így hiába kedvelik nagyon a tejtermékeket, ezek súlyosan károsíthatják az emésztőrendszerüket. A házikedvencek gyakori problémája az elhízás. Ételmegvonással nem szabad a cicát fogyókúráztatni, inkább többször, de kisebb adagokat kell ennie a nap folyamán ahhoz, hogy a szervezete képes legyen megfelelően feldolgozni a tápanyagokat. A Whiskas termékei változatos ízekben és kiszerelésekben segítik a cicák megfelelő táplálását. A csomagoláson feltüntetett, testsúly szerinti adagolási útmutató a mozgásmennyiségük és életkoruk figyelembevétele mellett biztosítja, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájussanak anélkül, hogy elhíznának.

A mozgás nagyon fontos a lakásban tartott macskák számára is, a kedvenc cicabútoraik, kaparófáik beszerzése mellett játszani is kell velük ahhoz, hogy vidámak és kiegyensúlyozottak legyenek.

A macskák bizalommal hálálják meg a gondoskodást
Fő a nyugalom!

A cicák természetüktől fogva gyanakvó, félős, kissé rögeszmés élőlények, akik nem igazán kedvelik a hangos zajokat, a sok embert és a hirtelen változásokat. Ha az otthonukban ilyen esemény történik, gyakran a szekrény tetejére vagy az ágy alá menekülnek. A nyugodt, békés, szeretetteljes társaságot értékelik, de nagyon jól be tudnak illeszkedni egy sokgyerekes családba is – ha megvan a lehetőségük az elvonulásra is amellett, hogy akár órákig ülhetnek bárkinek az ölében, ha kedvük tartja. Egy csendes saját zugra és egy olyan helyre, ahová bebújhat, ha veszélyt érez, minden cicának szüksége van, különösen akkor, ha nagycsaládban él.

Több macska együttélése esetén is hasonló a helyzet: bár idővel képesek jól megszokni egymást, mindegyiknek kell egy saját hely, külön territórium a lakásban, egyedi szagokkal és környezettel, amelyik csak az övé, hogy nyugodtan elvonulhassanak amikor a társasélet számukra terhessé válik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top