nlc.hu
Szabadidő

A LEGO Friends sikersztorija új lendületet kapott

A LEGO Friends sikersztorija új lendületet kapott

Már egy évtizede élünk együtt a LEGO Friends készletekkel, melyeket eredetileg lányoknak szántak. Idén pedig újabb ráncfelvarrást kapott az építőjáték.

Három lányom van, mindhárman imádják a LEGO kockákat, minden életkorukban oda meg vissza voltak az építőjátékért. Kicsinek a Duplót, nagynak már a Friends készleteket nyúzták, amit pedig már nem használtak, azt mindig jól elraktam a pár évtized múlva születendő unokáknak, mert pontosan tudom, hogy tökéletes állapotban lesznek akkor is. Hiszen a LEGO ikonikus státuszához hozzájáruló egyik legfontosabb tényező a minőség iránti rendíthetetlen elkötelezettség.

Szórakoztat és fejleszt

A LEGO készletek híresek tartósságukról, precizitásukról és a részletekre való aprólékos odafigyelésről. A LEGO kockákat számtalanszor össze lehet rakni, szét lehet szedni és újra össze lehet rakni anélkül, hogy a szerkezeti integritásuk sérülne. Ez a tartósságra való összpontosítás tette lehetővé, hogy a LEGO alkotások kiállják az idő próbáját, és generációról generációra szálljanak, ahogy azt én is tervezem. A LEGO örök, a LEGO Friends pedig lányos családként különleges helyet foglal el az életünkben és a gyerekszobában a játékpolcon. Annyira kiemelt helyen van, hogy általában évente karácsonyra, szülinapra kapnak ajándékba a gyerekek egy-egy készletet.

Idén a Horse Training 41746 elnevezésű LEGO Friends készletet kapta meg a legkisebb lányom, aki a lovak szerelmese, így pontosan tudtam, hogy óriási sikert fogok elérni ezzel a tematikájú építőjátékkal. Természetesen ebben az esetben is igaz, ami a Friends készleteknél általában, hogy nemcsak az összerakása a szórakoztató a gyerekek számára, hanem utána a szerepjáték is rendkívül sokáig elfoglalja és fejleszti a gyerekeket. Egy-egy készlettel rengeteg forgatókönyvet képesek lejátszani, miközben fejlődik a kreativitásuk.

LEGO

A LEGO Friends születése

2011-ben a LEGO vásárlóinak 90 százaléka fiú volt, pedig egyébként a LEGO kockák teljesen gendersemlegesek. A készletek tematikái azonban valóban inkább a fiúkra összpontosítottak, gondoljunk csak a Star Wars vagy a Bosszúállók témájú LEGO játékokra.

A lányokat nehezebb dió volt egy építőjátékkal megszólítani, a LEGO végül négy évig kutatta, hogy kitalálja, hogyan tudná a lányok piacát is elérni.

A LEGO Friends végül a LEGO történetének egyik legnagyobb sikere lett. Öt imádni való kis babáról van szó, jellegzetes nevekkel és történetekkel, valamint olyan készletekkel, amelyek arra ösztönzik a lányokat, hogy például karatestúdiókat, szépségszalonokat és állatorvosi rendelőket – vagy esetünkben most épp lovaspályát – építsenek. A vállalat alaposan tanulmányozta a lányok és a fiúk játékmódja közötti különbségeket, és az eredmények alapján tudták olyan részletgazdagra és fantáziadúsra alkotni a LEGO Friends világát, hogy az elvarázsolja a lányokat is teljesen.

LEGO legofriends

Rugalmas koncepció

A LEGO nem is lehetne ilyen régen a vezető játékok között, ha nem lenne rugalmas és nem figyelné a világban zajló folyamatokat, melyekhez igazodnia kell a játékoknak is. Ennek fényében idén újragondolták a koncepciót, hogy a LEGO Friends figurái még jobban reprezentálják azt a világot, amelyben a mai gyerekek mozognak, beleértve a neurodivergenciát, a mentális egészségi állapotokat, a nemet, a kultúrát, az etnikai hovatartozást, a fizikai tulajdonságokat és képességeket. Mindeközben az általuk játszott történetek jobban be tudják mutatni a gyerekek valós érzelmeit, az őket érő hullámvölgyekkel és nehézségekkel együtt.

A LEGO által végzett kutatás során kiderült, hogy a gyerekek jólétében milyen óriási jelentősége van a barátságoknak, ezért a készleteknek is ez lett a fő tematikája. A kutatás eredményéből megtudhattuk, hogy:

– Háromból két gyerek (68 százalék) szeretné, ha több játék és karakter ábrázolna különböző érzelmeket, hogy jobban tükrözze a valós életet.

– A legtöbb megkérdezett gyerek (94 százalék) azt mondta, hogy a barátaik boldoggá teszik őket.

– A gyerekeknek csak egyharmada (32 százalék) mondta, hogy látott már problémákat vagy vitákat a barátaival a tévében vagy az online tartalomban, amit fogyasztott.

– Tízből kilenc gyerek (93 százalék) szerint jó, ha vannak barátaid, akik különböző dolgokra tanítanak meg.

 

A 2023-as LEGO Friends univerzumban a legkülönbözőbb bőrszínnel, kulturális háttérrel, fogyatékossággal és neurodiverzitással rendelkező karakterek szerepelnek, mindannyian hiteles személyiséggel és baráti kapcsolatokkal. A gyerekek a játék közben így többet látnak saját magukból a karakterekben, és jobban megértik a társaikat, ami segíti őket a barátkozásban. Nem utolsósorban pedig átadják magukat a játék felhőtlen örömének.

LEGO friendsForrások:
https://www.lego.com/en-us/aboutus/news/2023/january/lego-friends-2023?locale=en-us https://www.npr.org/2013/06/29/196605763/girls-legos-are-a-hit-but-why-do-girls-need-special-legos https://thebrandhopper.com/2023/06/08/why-lego-is-considered-iconic-success-factors-of-lego/

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top