nlc.hu
Szabadidő

Rajzfilm karakterek is lehetnek a kicsik influencerei

Rajzfilm karakterek is lehetnek a kicsik influencerei

Ugyan napjainkban számos kutatás foglalkozik azzal, hogy milyen károkat okozhat, ha egy kisgyermek képernyő előtt tölti az idejét, ám az előnyeiről már kevesebbet hallunk. Pedig bizonyos meséket kifejezetten úgy fejlesztenek ki, hogy a gyerekek játszva tanulhassanak belőle, a főszereplők pedig nagy hatással lehetnek rájuk. Ehhez persze elengedhetetlen a szülők, a család jelenléte.

A család jelenléte elengedhetetlen

Amellett, hogy a gyermekek számára az életkoruknak megfelelő mesék biztonságos, harmonikus vizuális közeget teremtenek, mellyel hozzájárulnak az egészséges fejlődésükhöz, az is elengedhetetlen, hogy a mesenézés pozitív és ösztönző környezetben történjen. A szülők, a család, a barátok segítségével a gyerekek aktívan részt vehetnek a mesék értelmezésében és feldolgozásában. Szerepjátékokkal, beszélgetéssel együtt értelmezhetik a látottakat, énekelhetik a dalokat, táncolhatnak, lerajzolhatják, esetleg saját játékaikon keresztül tovább vihetik a meséket.

A tévénézés játékos, aktív időtöltés is lehet                         

Ma már millió féle mese elérhető a gyermekek számára, ám ezért is lenne különösen fontos, hogy a szülők körültekintően és tudatosan válasszanak a tartalmak közül. Ma már szerencsére nemcsak a kicsik ízlésének megfelelőt találhatunk, de arra is van lehetőség, hogy a mesék tartalmai, üzenetei révén a gyerekek megtanuljanak számukra fontos kérdésekről beszélgetni. A tanulást támogató mesék különböző aktivitásokra is buzdíthatják őket, például hogy fedezzék fel a természetet, alkossanak, használják kreatív fantáziájukat a játékok során.

Így nézz mesét együtt gyermekeddel!

Rajzfilm karakterek is lehetnek a kicsik influencerei

„Találd ki, mennyire szeretlek!”– Beszélgessetek a meséről és rajzoljátok le a gondolataitokat!

  • Mit gondolsz, miért áll olyan közel egymáshoz a nyuszi család?
  • Hogyan fejezik ki egymás iránti szeretetüket?
  • Te mit érzel, amikor a családod körében vagy?
  • Mikor érezted magad boldognak a napod során?
  • Rajzold le, hogy milyen számodra egy tökéletes pillanat? Kivel, kikkel vagy és mit csináltok?
  • Nézzétek együtt a JimJam műsorán! Minden nap 7:25; 12:33; 20:00

Rajzfilm karakterek is lehetnek a kicsik influencerei

„BING” – A Bing sorozat szépen mutatja be az emberi kapcsolatok, a tanulás, a szórakozás, a jó cselekedetek értékét, például kivinni a szemetet vagy akár segíteni a nagyinak. 

Beszélgessetek a meséről, játszatok, rajzoljatok együtt!

  • Hogyan fedezi fel a környezetét Bing nyuszi?
  • Mi a kedvenc elfoglaltsága? Kikkel szokott játszani?
  • Miket szeretsz játszani a plüss állataiddal?
  • Játsszatok el egy jelenetet a Bing című meséből!
  • Van a családotokban, amolyan „Bing szokás?”

 

A mesenézés közbeni tanulás számos előnnyel jár a gyerekek fejlődése szempontjából

Nyelvi fejlődés: Az erre a célra szánt mesék segíthetnek a szókincs bővítésében, a nyelvi kifejezőkészség fejlesztésében és a megértési készségek javításában. A különböző karakterek és történetek révén a gyerekek új szavakat tanulhatnak meg és értelmezhetik azokat a szövegösszefüggésben.

Kreativitás és képzelet: A mesék széles skálájú témákat és helyszíneket fednek le, ami serkentheti a gyerekek kreativitását és képzelőerejét. Új karaktere, világok és események megismerése ösztönözheti a gyermeket a saját történetek kitalálására.

Értékek és morális tanulságok: A jó mesék gyakran tartalmaznak morális tanulságokat és értékeket. A karakterek kihívásokkal szembesülnek, a történetek végén felbukkanó tanulság vagy üzenet pedig segít a gyerekeknek az értékrendjük és etikai szempontjaik kialakításában.

Kognitív fejlődés: A történetek követése, a cselekmény értelmezése és a karakterekkel való azonosulás mind hozzájárulhatnak a kognitív fejlődéshez. A gyerekek megtanulhatják az ok-okozati kapcsolatokat, logikai kapcsolatokat, és fejleszthetik problémamegoldó képességüket.

Érzelmi intelligencia: A karakterek érzelmi állapotai, a konfliktusok és az azokra adott reakciók segíthetik a gyerekeket az érzelmi intelligencia fejlesztésében. Megtanulhatják az empátiát, az érzelmek felismerését és a konfliktuskezelést.

Megfigyelőkészség: A részletek megfigyelése és a cselekmény követése fejlesztheti a gyerekek megfigyelőkészségét. Ez a képesség később segíthet az iskolai tanulásban és más tevékenységekben is.

Jelvények jelzik a mesék fejlesztő jellegét

JimJam elsősorban az óvodáskorúakat és családjaikat megszólító televíziós csatorna. Játékos, tanító meséivel megreformálta az interaktív televíziózást, a csatorna ugyanis speciális tartalmaival arra sarkallja a nézőket, hogy a család együtt beszélgessen a mesék üzeneteiről, történeteiről. Az oktató és szórakoztató filmek mellett a csatorna zenés videóklipeket is sugároz, továbbá a játékos tanulás szellemében bevezetésre kerültek az ún. egyedi jelvények, melyek felhívják a szülők és gyerekek figyelmét a mesék fejlesztő jellegére, legfőbb üzenetére. Külön jelvényt kapott a csapatmunka, a problémamegoldás, a kíváncsiság, a természet és az állatok, a család és a barátok, valamint a kreativitás fejlesztése.

Hogyan változtasd beszédtémává a meséket?

  • Karakterek és tulajdonságaik: Beszélgethetsz a mesékben szereplő karakterekről. Kérdezd meg a gyerekeket, melyik karaktert szerették a legjobban, miért, milyen tulajdonságokat találtak érdekesnek vagy viccesnek.
  • Történet elemei: Ismételd át a mesék alapvető elemeit, például a kezdetet, a középső részt és a befejezést. Kérdezz rá olyan részletekre, mint például „Mi történt először?”, „Mi volt a történet fő problémája?” vagy „Hogyan oldódott meg a helyzet?”
  • Helyszínek és világok: Beszélgessetek a mesékben szereplő különböző helyszínekről és világokról. Kérdezz rá, hol játszódott a történet, milyen helyeket fedezett fel a gyermek vagy ezt: „Ha te lennél a történetben, hova mennél?”
  • Érzelmek és reakciók: Beszéljetek a karakterek érzelmi állapotairól és azokról a helyzetekről, amelyekben találják magukat. Próbáld meg, hogy a gyermek felismerje a kóülönböző érzelmeket.
  • Értékek és tanulságok: Ha a mese tartalmaz morális üzeneteket, beszélgessetek ezekről, fejtsétek meg, mi lehet a történet tanulsága, mit tanulhatunk a főhőstől vagy a karakterektől az életben.
  • Alternatív végkimenetel: Kérdezd meg a gyerekeket, mit tennének más szituációkban vagy hogyan változtatnák meg a történet végét. Ez serkentheti a kreativitásukat és a gondolkodásmódjukat.
  • Szerepjáték: Játsszatok el saját történeteket vagy változtassátok meg a mesék befejezését.

„Világunk a gyerekek nyelvén” kampány

A JimJam legújabb kampánya során „megfordította” képernyőjét: hatvan részes sorozatában ezúttal kis nézőit kérdezte a világról. A sorozat december 1-től látható a csatornán. A projekt nem csak Magyarországot érinti, szerte a világon kíváncsiak voltak a gyerekek véleményére. A kampányban ráadásul aktívan közreműködik az Igazgyöngy Alapítvány is, akik rászoruló gyerekek rajzaival segítik a projekt létrejöttét.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top