nlc.hu
Szabadidő

Szúnyogok és a globális felmelegedés

Szúnyogapokalipszist jósolnak a klímakutatók

Egy új tanulmány előrejelzése szerint a klímaváltozással összefüggő melegebb időjárás valószínűleg tomboló szúnyogfelhőket fog okozni a jövőben.

Az emelkedő hőmérséklet megnehezítheti a szúnyoglárvákon lakmározó ragadozók számára a szúnyogpopulációk hatékony megfékezését – állítják kutatók.

vérszívó

Egyre több lesz a szúnyogokból (Fotó: Pexels.com)

Ennek az az oka, hogy a melegebb időjárás felgyorsítja a lárvák fejlődését, aminek következtében a szitakötőknek kevesebb idő áll rendelkezésére, hogy szúnyoglárvákat egyenek. Ennek eredményeként közel kétszer annyi szúnyoglárva érheti fel a felnőttkort – számoltak be a kutatók az Ecology folyóiratban.

Egyre nagyobb populációkkal találkozunk a világ legkevésbé kedvelt bogaraiból” – mondta Andrew Davidson, a kutatás vezetője a Virginia Commonwealth Egyetem sajtóközleményében.

A tanulmányhoz a kutatók szúnyogokat vizsgáltak a richmondi James-folyó melletti Belle Isle folyóparti sziklamedencéiben.Azt találták, hogy a melegebb medencék több lárvát tartalmaznak, még akkor is, ha ragadozók, például szitakötők voltak jelen.

Míg az általunk itt vizsgált szúnyoglárvák az észak-amerikai sziklamedencés szúnyogok, ezek az eredmények valószínűleg olyan szúnyogfajokra vonatkoznak, amelyek olyan betegségek hordozójaként működnek, mint a Nyugat-Nílusi láz vagy akár a Zika-vírus” – mondta Davidson a UPI-nak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top