nlc.hu
Szabadidő

Fotókon a balatoni fagy

Kezd befagyni a Balaton, a hideg miatt jeges csodavilággá alakult a part – meseszép fotók!

Megjelent a jég a „magyar tengeren”.

Túl vagyunk a eddigi leghidegebb éjszakáján: az északi völgyekben és a Nyírségben helyenként -14 fokig hűlt le a levegő szerda reggel 7 óráig – írja az Időkép, amely arról is beszámolt, milyen elképesztő jégszobrok alakultak ki a Balaton-parton a fagyos, szeles idő miatt.

fagy

Mélyre süllyedt a hőmérséklet kedd éjszaka – Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt. / Facebook

Az elmúlt napokban a feltámadó erős, viharos északnyugati szél ugyanis felkorbácsolta a Balaton vizét (80-100 km / órás szél tombolt a tónál). A betörő sarkvidéki eredetű levegő miatt a parton fagypont alatt maradt a hőmérséklet napközben is, a szél által felkorbácsolt víz pedig kicsapott a fagyos part menti területekre, így látványos jégcsodák jöttek létre.

Jég borít egy padot a Balaton partján, a balatonfenyvesi szabadstrandon - Fotó: MTI/Varga György

Jég borít egy padot a Balaton partján, a balatonfenyvesi szabadstrandon – Fotó: MTI/Varga György

 

Befagyott a Balaton partja Fonyódnál, a bélatelepi strandon Fotó: MTI/Varga György

Befagyott a Balaton partja Fonyódnál, a bélatelepi strandon (Fotó: MTI/Varga György)

Jégbe borított csónak és lépcső a bélatelepi strandon:

Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

 

Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

 

Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

A part menti jeges csodák kialakulását követően a Balatonon is megjelent a jég. Elsőként Badacsonynál és Balatongyöröknél kezdett befagyni a tó, de néhol a déli parton is megindult a jegesedés.

Ami a hét második felének időjárását illeti, az előrejelzés szerint pénteken újabb hidegfront érkezik, mögötte ismét sarkvidéki eredetű légtömegek árasztják el hazánkat.

„Egyelőre a sarkvidékről érkező száraz, hideg levegő tölti ki a Kárpát-medencét, ez alakítja időjárásunkat egészen a hétvégéig” – vázolta fel a szerda reggeli Mokkában Németh Lajos meteorológus, aki élő adásban mutatta meg a balatoni jégszobrokat Balatonlelléről. „A következő napokban már nem lesz szeles idő, egy anticiklon alakítja az időjárásunkat, légköri front nem érkezik. Ez a csendes, száraz, hideg idő lesz a jellemző” – prognosztizálta a TV2 időjósa.

A jövő hét első napjaiban a hidegre még enyhébb és nedvesebb levegő érkezik, ezért néhol kisebb havazás, havas eső előfordulhat, de a 12 napra szóló előrejelzések azt mutatják, hogy még a jövő hét végéig jelentős csapadékra, havazásra nem kell számítani, sőt a -15 fok körüli éjszakai hőmérsékletek sem lesznek jellemzőek a jövő héten. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top