nlc.hu
Szabadidő

Igazi kincsek várnak ránk a budapesti AI filmfesztiválon

Igazi kincsek várnak ránk a budapesti AI filmfesztiválon

A világon elsők között, nemzetközi filmfesztivált rendeznek mesterséges intelligenciával készült alkotások számára március 3-án, Budapesten. Mostanáig több mint 50 nevezés érkezett az eseményre, és a szervezők reményei szerint ez a szám még jócskán nőni fog január 28-ig, ami a nevezés határideje. Sallai Ervin, a The AI Film Festival alapító-igazgatója osztotta meg gondolatait az eseményről.
Al és a film

20 éve foglalkozom reklámokkal és filmekkel. Több mint 300 reklámmal, egy játékfilmmel, csomó kisfilmmel és tévéműsorral a hátam mögött azonnal éreztem, hogy a mesterséges intelligencia fenekestől felforgatja a szakmát. Magyarország mindig is úttörő volt a filmiparban. Ezért is tartottam fontosnak, hogy az elsők között hozzunk létre egy filmfesztivált AI rövidfilmeknek. A zsűriben olyan neves szakemberek várják a nevezéseket, mint az Oscar-díjas Deák Kristóf, vagy az animációs rendező Glaser Katalin, Bakk Ágnes a MOME Interakció és Immerzió Hub vezetője és vezető kutatója, Pártfalusi Attila a MOME Media Design BA szakvezetője vagy a Prompters Hungary, a magyar AI képalkotó közösség alapítói. Bár még javában tart a nevezési időszak január 28-ig, már a világ minden részéről érkeztek filmek. Ausztrálitól Svédországon át Kanadáig profi és amatőr alkotók küldik a műveiket, a magyar alkotók mellett.

Ipar helyett kreativitás

Az AI lehetőséget ad mindenkinek, hogy megvalósítsa filmes álmait. A hagyományos filmkészítés eddig költséges mulatság volt. Kamerák, lámpák, helyszínek, szereplők, zenék – mind olyan összegekbe kerültek, hogy a függetlenfilmes rendezők csak komoly kompromisszumokkal vághattak bele a forgatásba. A mesterséges intelligencia segítségével történetünket könnyen áthelyezhetjük egy másik bolygóra, egy háborús övezetbe vagy a múltba. Használhatjuk az AI-t zene írásra, segíthet a forgatókönyv elkészítésében, szuper hasznos lehet a dokumentumfilm készítőknek, hogy szétválasztja a beszédhangot a háttérzajoktól vagy a háttérben szóló zenéktől. Bármit vetítővászonra vihetünk, amit csak megálmodunk. Persze ez így egyszerűbben hangzik kicsit, mint ahogy a gyakorlatban zajlik, hiszen az AI olyan, mint egy nagyon makacs művész barátunk: bármire képes – de csak, ha éppen úgy akarja. Komoly tapasztalat, sok kísérletezés szükséges ahhoz, hogy tényleg azt alkossuk, amit szeretnénk.

Mintha Chaplin után másnap már a Star Wars jött volna

Az AI elképesztő sebességgel fejlődik. Pár évvel ezelőtt alig hallottunk róla, ma már természetes, hogy a tinédzser fiam Chat GPT-vel írja a suliban a prezentációját. Fél éve még óriási újdonságnak számított, hogy megnézhettük, milyen lett volna a Harry Potter film, ha a szereplők németek…

… vagy a Szomszédok Wes Anderson rendezői stílusában.

Mára videoklipek, dokumentumfilmek, reklámok sokasága készül részben vagy egészben AI segítségével.

Milyenek a legjobbak? Március 3-án a BEM moziban kiderül.

Egy kis kedvcsináló addig is a beérkezett filmekből.

 

Sallai Ervin The AI Film Festival Alapító

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top