nlc.hu
Szabadidő

98 éves magyar videó terjed az Instagramon

Ezt látnod kell! 98 éves magyar videó terjed az Instagramon

Tuti, hogy neked is megdobban erre a szíved!
Magyar lányok népviseletben

Mesés videót töltöttek fel az Instagramra magyar lányokról. A felvétel 1924-ben készült, és mivel újra van színezve, ezért sokkal részletesebb képet kapunk a múltról. A kommentek között hamar megjelentek a magyarok is. Egyik honfitársunk hívta fel rá a figyelmet, hogy a videón látható hölgyek mezőkövesdiek voltak. „Mielőtt a modernizáció megölte a kultúrát” – írta egy pesszimista hozzászóló.

Bár nem mezőkövesdi, de szintén népviseleti téma az is, hogy a lemérték a hollókői népviselet súlyát. Ahogyan a község honlapján tavaly tavasszal írták, a nők megszámlálhatatlan, díszes szoknyát öltenek magukra, és régen az ünnepnapokon 7-8 alsószoknya is került a szép selyem vagy kasmír szoknya alá, sőt a vasalt alsószoknyából akár tizenötöt, húszat is magukra húztak. A szoknyák fölé általában gazdagon hímzett selyem kötényke, úgynevezett szakácska került, felülre csipke ingváll és díszes rojtokkal szegélyezett vállkendő is dukált. Hogy pontosan mennyit nyom egy ilyen népviselet? Nos, 10.5 kilót!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top