nlc.hu
Szabadidő

Magyarázat a rejtélyes floridai hangra

Megvan, mi okozhatja a Tampa-öbölben hallható rejtélyes hangot

Egy floridai tudós állítja, hogy van magyarázat a vízből jövő rejtélyes, mély hangra.

Csaknem három éve panaszkodnak a floridai Tampa-öböl környékén élők, hogy a vízből rejtélyes, mély hangot hallanak. A tengeri basszusra eddig nem sok magyarázatot találtak, ám most James Locascio, a Mote Tengeri Kutatóállomás és Akvárium vezető tudósa azt mondja, van válasza a jelenségre.

tengeri öböl

Rejtélyes hang jön a Tampa öbölből (Fotó: Getty Images)

Szerinte a hangot az öbölben élő fekete dobhalak okozzák, akik a párzási időszakban rezegtetik az úszóhólyagjuk izmait – ennek pedig mély, lüktető hangja van. A kutató állítja, hogy akár másfél kilométerre a víztől is hallható.

„Ez egy alacsony frekvenciájú hang, így sokkal jobban terjed és nagyobb távolságot tesz meg, a víz pedig remekül vezeti” – mondta Locascio a WTVT-TV-nek.

Sara Healy helyi lakos, aki a közelmúltban is hallotta a hangot, azt mondta, hogy meghallgatta a fekete dobhalak hangjairól készült felvételt, és úgy véli, hogy Locascio hipotézise helyes. „Pontosan ezt hallottam. Hangszínben és ritmusban azonos” – mondta a UPI-nak Healy.

Healy most 2500 dollárt  (870 ezer forint) próbál összegyűjteni, hogy a tudós víz alatti akusztikus mikrofonokat szerelhessen fel annak ellenőrzésére, hogy a hang valóban a fekete dobhalaktól származik-e. Locascio elmondta, hogy a finanszírozási cél elérése esetén a berendezéseket néhány napon belül telepíthetik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top