Szabadidő

Oscar-jelölt a Robotálmok, a Négy nővér, és az Én vagyok a kapitány

Budapest, 2024. január 24. – Tegnap jelentették be a 96. Oscar-díj jelöltjeit. A legjobb animációs film kategóriában jelölést kapott Pablo Berger kivételes animációja, a Robotálmok (Robot Dreams); a cannes-i díjazott Négy nővér (Les filles d'Olfa) a legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölt; a velencei díjazott Én vagyok a kapitány (Io Capitano) pedig a nemzetközi film kategóriában kapott nominációt. A Robotálmok, a Négy nővér és az Én vagyok a kapitány is a magyar mozikba kerül hamarosan a Vertigo Média forgalmazásában.

A frissen Oscar-díjra jelölt filmek közül három alkotás is a Vertigo Média forgalmazásában kerül a magyar mozikba a következő hetekben. Mindhárom alkotás (Robotálmok, Négy nővér, Én vagyok a kapitány) korábban rangos fesztiválokon is nyert díjakat.

A Robotálmok Sara Varon kultképregényének animációs feldolgozása, amely a legjobb európai animációs film kategóriában kapott Oscar-jelölést. A film világpremierje a világ legrangosabb animációs filmfesztiváljának versenyprogramjában, Annecy-ban volt, ahol a Robotálmok a legjobb film díját érdemelte ki; majd elnyerte többek között a legjobb animációs film Európai Filmdíját is. A Robotálmok egy robot és egy kutya különös kalandjait mutatja be a nyolcvanas években, New Yorkban. A többszörösen díjazott animációs film a magyar mozikban várhatóan április 25-től lesz látható országszerte, de előtte több premier előtti vetítésen is megtekinthető majd.

robotalmok, oscar-dij, magyar

Robotálmok

A Négy nővér a legjobb dokumentumfilm kategóriában esélyes az Oscar-díjra. Tunézia Oscar-nevezettje a nemzetközi film kategóriában, de francia közreműködéssel készült, így előzőleg jelölték Európai Filmdíjra is a dokumentumfilm kategóriában. A Négy nővér világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt, ahol az alkotás versenyprogramban kapott helyet. A Négy nővér végül a legjobb dokumentumfilm díját érdemelte ki az ’A’ kategóriás filmfesztiválon. Az alkotás megrázó családi tabló egy anyáról, akinek négy lánya közül kettő eltűnik, és a családi intimitást a rendező két színész felkérésével eleveníti fel, akik kipótolják az eltűnt testvérek által hátrahagyott űrt. A Négy nővér február 8-tól látható országszerte az artmozikban.

negy nover, oscar dij,

Négy nővér

A nemzetközi film kategóriában kapott Oscar-jelölést az Én vagyok a kapitány. Az olasz kultrendező, Matteo Garrone legújabb alkotásának világpremierje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a film elnyerte a legjobb rendezés díját és teljesen példátlan módon tizenegy további különböző elismerést kapott Velencében. Az Én vagyok a kapitány Olaszország Oscar-nevezettje a nemzetközi film kategóriában, amelyet két Európai Filmdíjra (legjobb film, legjobb rendezés) és Golden Globe-díjra is jelöltek korábban. A homéroszi ihletésű mesében két fiatal kalandos útra indul Dakarból, hogy eljusson Európába. Az Én vagyok a kapitány várhatóan április 18-án kerül a magyar mozikba. A 96. Oscar-díjkiosztó ünnepséget március 11-én rendezik meg.

en vagyok a kapitany, oscar

Én vagyok a kapitány

Vertigo Média kft.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top