nlc.hu
Szabadidő

Sötét filmek, amik eredetije sokkal hátborzongatóbb

5 sötét film, aminek az eredetije sokkal hátborzongatóbb

Horrorsztorik és mesék – teljesen mindegy: a következő filmek eredeti történetei olyan durvák, hogy többé soha nem nézel rájuk ugyanúgy.

Akár gyerekkorod klasszikusairól van szó, akár felnőtteket célzó történetekről, az alábbi filmek egytől egyig beviszik az érzelmi gyomrost vagy kiakasztják a paramérőt. Csakhogy, mint kiderült, az eredeti verzióik még ennél is sokkal vadabbak.

Amerikai pszichó

Hiszed vagy sem, az Amerikai pszichó könyveredetije még véresebb és félelmetesebb, mint az amúgy sem gyenge idegzetűeknek való filmváltozat. Bret Easton Ellis regényében Patrick Bateman durva homofóbiája szinte elenyésző tény amellett, hogy ezúttal kétszer annyi emberrel végez, köztük ráadásul egy gyerekkel. Ezeknek a leírásai sokkal grafikusabbak, mint ahogy azokat a filmben ábrázolják – az egyik jelenetben például Bateman leharapja a volt barátnőjének ujjait, miután megölte a lányt.

Amerikai pszichó

Fotó: Am Psycho productions / Edward R / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP

Coraline és a titkos ajtó

Ki engedte meg, hogy gyerekkorunkban olyan horrorisztikus meséket nézzünk, mint a Coraline és a titkos ajtó?! A 11 éves kislány félelmetes küldetése, hogy kiszabaduljon a kezdetben csalogató, de hamar hátborzongatóvá váló másik életéből (amire egy titkos ajtón keresztül talált rá, és ahol mindenkinek gombszeme van) sokunknak örök traumákat okozott. Neil Gaiman könyve azonban olyan részleteket is hozzátesz a sztorihoz, mint hogy Coraline tanúja lesz a Másik Apa brutális megcsonkításának, amiért az túl sok információt árult el. Köszönjük szépen, ebből kimaradnánk.

Coraline

Fotó: Profimedia

A boldogság nyomában

A boldogság nyomában ugyan egy felemelő film, mégis egészen megrázó Chris Gardner története. A valóság azonban még annál is kegyetlenebb volt, mint amit a vásznon láttunk. Az életrajzi könyvében Gardner részletesen leírja a nevelőapja által elszenvedett vérfagyasztó bántalmazást, mely rémálmokat okozott a gyermek Chrisnek, aki rettegett attól, hogy egyszer csak megöli őt a férfi.

A boldogság nyomában

Fotó: Profimedia

Hófehérke és a hét törpe

Tudjuk, hogy Hófehérke története valójában egy Grimm-mese, ahogy azzal is mind tisztában vagyunk, hogy a fivérek általában nem túl gyerekbarát sztorikat vetettek papírra. Arra viszont mi már valahogy nem emlékeztünk, hogy a Hófehérkében a gonosz mostoha sorsa mégis mennyire brutális véget ért.

Hófehérke és a herceg ugyanis meghívják a királynőt az esküvőjükre, ahol aztán vörösen izzó vasból készült cipőkben kell szó szerint halálra táncolnia magát.

Már az erdős jelenettől és magától a gonosz mostohától is rettegnek a gyerekek, bele sem merünk gondolni, ha ez is szerepelt volna a Disney-változatban.

Hófehérke

Fotó: Profimedia

Aranyhaj és a nagy gubanc

Ez az a Disney-mese, ami nem jumpscare-ek és egyéb horrorfogások miatt félelmetes, hanem a nagyon is valóságos érzelmi abúzus miatt, amit Aranyhajnak kell átélnie Nyanyabanya fogságában. Ám miután ez is egy Grimm-mesén alapszik, ezért gondolhatod, hogy ennél sokkal parább az eredeti verzió. Miután a gonosz boszorka megtudja, hogy Rapunzel (vagyis Aranyhaj) szerelmes lett a hercegbe, száműzi őt a toronyból. Aranyhaj ezek után évekig egyedül bolyong az erdőben – közben ikreknek ad életet –, mire végül rátalál a herceg. Ő is el volt veszve az erdőben hosszú éveken át, mert miután megtudta, hogy Aranyhajt száműzték, kiveti magát a toronyból, és megvakul. Ha választani lehetne, akkor inkább a lámpásos jelenet romantikáját kérnénk.

Aranyhaj

Fotó: RTL Sajtóklub

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top