Lecsapott az RTL-re a Médiatanács, gigabírságok a Reggeli és a Sztárbox miatt

Vad Rózsa | 2024. Február 01.
10 millió forintos bírságot osztott ki a Médiatanács a Sztárbox durva jelenetei miatt.

A Médiatanács január 30-i ülésén megállapította, hogy nem megfelelő korhatárral (12) így nem is megfelelő időpontban sugározta a Sztárbox című műsor november 5-i epizódját az RTL. A show-t annak erőszakos jelenetei miatt 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelöléssel kellett volna ellátni és így csak 21 óra után lehetett volna közzétenni.

Rubint Réka és fia, ifj. Schobert Norbert a Sztárboxban. (Fotó: Trenka Attila)

A Médiatanács szerint a Sztárbox nem sport-, hanem szórakoztató műsor, mivel abban nem profi, hanem amatőr sportolók szerepeltek. Emiatt más szabályok vonatkoznak rá, és a műsor nem lett volna sugározható úgy, ahogy az történt – írja a Média1. A tanács 10 millió forint bírságot szabott ki a november 5-i epizód miatt, aminek tényét az RTL-nek ráadásul közzé is kell tennie.

A Médiatanács szerint a Sztárbox durva műsor,

hiszen a bokszolók közül többen megsérültek, miközben az RTL hatásvadász módon használta a résztvevőkre egyáltalán nem veszélytelen ökölvívást úgy, hogy a műsorszámban nem is a sportág szabályai szerint zajlottak a mérkőzések.

A Médiatanács szerint a gyerekkorú nézők akár azt a téves következtetést is levonhatták a látottakból, hogy a konfliktuskezelés elfogadott módja az agresszió. A Médiatanács további eljárásokban is vizsgálja a Sztárbox különböző adásait, úgyhogy az RTL további szankciókra is készülhet.

Az RTL a Reggeli október 25-i adása miatt is

hárommilliós bírságot kapott, miután Fekete Pákót azzal alázták benne, hogy a kamerák előtt „vizsgáztatták” állampolgári alapismeretekből. Fekete Pákó a Médiatanács szerint könnyed, barátságos hangvételű beszélgetésre készülhetett, miközben a műsorvezetők visszaéltek a szituációval: kipellengérezték vendégük hiányosságait és gúnyolódtak rajta.

A határozat szerint az RTL megsértette az emberi méltóságot, amikor úgy mutatott be egy szereplőt, hogy közben megsértette a társadalmi együttélés alapvető normáit, a társadalmi integráció előmozdítását, a közösségi szolidaritást, az egymás iránti tiszteletet.

Exit mobile version