nlc.hu
Szabadidő

Ragadozó szárazföldi laposféreg elterjedése

Ismeretlen, 25 centis ragadozó férgek terjednek Magyarországon

Egy pécsi kertészetben kétféle, hazánkban eddig ismeretlen ragadozó laposféreg fajt találtak.

Először azonosítottak két szárazföldi laposféreg (planária) fajt Magyarországon. A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont (HUN-REN ATK) Növényvédelmi Intézete és a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) kutatói egy pécsi kertészetben bukkantak rá a két laposféregfajra, amit a kutatók a Zootaxa című zoológiai folyóiratban írtak le. Az invazív fajok – ilyen a szárazföldi laposféreg is – melegedő klíma miatt a korábbinál nagyobb eséllyel telepednek meg nálunk.

A hét centi hosszú és fél centi széles Obama nungara

 2008-ban tűnt fel Európában és mára számos országban elterjedt. A pécsi kertészet után egy budapesti kertészetben és egy szombathelyi botanikus kertben is találtak belőlük, ami a Brazíliában közönséges faj országos elterjedésére utal. Riasztó tulajdonsága, hogy darabokra vágva egyenként is életképes egyedekké válik.

 

Felül: Obama nungara Carbayo, kb. 6 cmAlul: Diversibipalium multilineatum, kb. 25 cmFotó: Turóci Ágnes

Felül: Obama nungara Carbayo, kb. 6 cm
Alul: Diversibipalium multilineatum, kb. 25 cm
Fotó: Turóci Ágnes

A Diversibipalium multilineatum nevű planária

már durvábban fest: 27 centi hosszú példányt is találtak már belőle. A Japánban őshonos kalapácsfejű férgek többségét a pécsi kertészet üvegházi részében találták a kutatók, bár néhány példány a szabadba is kijutott. Szakirodalmi adatok szerint a faj elterjedését a páratartalom mértéke határozza meg, ami Magyarországon túl alacsony, így jelenleg nem valószínű a faj elterjedése. 

A fajok ragadozók, csigákat és földigilisztákat fogyasztanak.

Bár arról még nincsenek adatok, hogy a két invazív faj milyen hatást gyakorol a magyarországi élővilágra, mindenképpen további vizsgálatok szükségesek ennek kiderítésére. A kutatóknak eddig tizenhét, hazánkban is előforduló édesvízi planáriafajról volt tudomásuk. Az utóbbiak két főcsaládba – a Geoplanoidea (pl. füles planária, gyászplanária) és a Planarioidea (pl. tejfehér planária) – sorolhatók. A hazánkban most megjelent két faj a Geoplanoideák, tehát a szárazföldi planáriák csoportjába tartozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top