nlc.hu
Szabadidő

Így lett a Three Little Bird futball himnusz

Vajon miért éneklik Bob Marley dalát az Ajax-szurkolók?

Ma lenne 79 éves Bob Marley, aki mind személyében, mind zenéjén keresztül óriási hatással volt a világra. A rasztafariánus mozgalom legnagyobb tekintélye, Hailé Szelasszié etióp császár gyűrűjének egyedüli örököse volt, és nem utolsósorban egy különleges futballhimnusz is a nevéhez fűződik.

Don’t worry, about a thing, ‘Cause every little thing, gonna be all right

– énekeli Bob Marley Three Little Birds c. dalában, aminek soraira lassan két évtizede dobban egyszerre a holland Ajax-szurkolók szíve. De hogy lett a legártalmatlanabb reggae-slágerből futballhimnusz? Az egészről egy amszterdami DJ és különös dalválasztása tehet.

Bob Marley

Bob Marley labdával dekázgat egy francia sztárok között zajló meccs előtt, Párizsban (Fotó: Profimedia)

2008-ban, egy hűvös szeptemberi estén a walesi Cardiffban az Ajax Amsterdam és a Cardiff City futball csapatai játszottak egymással. A mérkőzés 0-0-val zárult és a sípszó után arra kérték a hangosbemondón a holland szurkolókat, hogy maradjanak a helyükön. A Cardiff akkori stadion speakerét, Ali Yassine-t kérték meg, hogy zenével szórakoztassa a lelátón összekuporodó Ajax-szurkolókat. Némi mérlegelés után úgy döntött, hogy lejátssza Bob Marley ikonikus dalát, a Three Little Birds-t, ami ezután történt arra egyáltalán nem számított. A szurkolók azonnal felismerték a dalt és együtt énekelték végig szívbemarkoló sorait, varázslatos hangulatot teremtve a lelátón. Bob Marley dala teljesen valószerűtlenül hangzik több ezer üvöltő ultra szájából, mégis a klub himnuszává vált és közel 15 éve ezekkel a mondatokkal buzdítják a játékosokat a pályán. 

A Three Little Birds-t annyira magáévá tette a holland focicsapat, hogy 2018-ban meghívták Bob Marley fiát, Ky-Manit egy hazai mérkőzésre, hogy énekelje el a nagyjából 50 ezer szurkolóval. 

A történet itt nem ért véget, ugyanis a klub vezetése úgy döntött, az Adidasszal karöltve egy mezt is készítenek a rajongóknak. Afrika színei mellett három kismadár is látható volt az eredeti szurkolói darabokon, a pályán viszont az UEFA nem engedélyezte a szimbólum megjelenését az Ajax-logó helyén, a szabályokra hivatkozva, így míg unikálisabb és értékesebb egy szurkolói példány.

Ajax Bob Marley tiszteletére készült meze

Az Ajax harmadik meze

Érdekesség, hogy Bob Marley maga is nagy futballrajongó volt. Egyszer azt mondta:

A futball egy önálló világ, egy univerzum, a futball maga a szabadság!

 

Forrás: via, via

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top