nlc.hu
Szabadidő

Senki sem adta át a helyét az újszülöttel utazó apukának

Senki sem adta át a helyét az újszülöttjével villamosozó apukának

Az apa azt mondja, az utasok többsége a telefonjába temetkezett, vagy az ablakon bámult kifelé.
Senki sem adta át a helyét az újszülöttjével villamosozó apukának

„A minap a kislányommal, Bellával utaztunk a villamoson. 20 perc alatt, amit a szerelvényen töltöttünk a Midsumma Fesztivál idején, nem volt senki, aki átadta volna nekünk az ülőhelyét” – írta a közösségi oldalán Duncan MacRae, aki a szomorú esetről még egy videót is készített.

A Daily Mail című brit lapnak az ausztrál apa elmondta, a videót elsősorban nem azért készítette, hogy azzal bárkit is kritizáljon, ő csupán egy olyan mindennapi élethelyzetet szeretett volna megosztani a követőivel, amivel a legtöbb friss szülő találkozik, és épp emiatt kapcsolódni tudnak hozzá. „Az, ha valaki egy néhány hónapos, egyébként nyűgös babával próbál közlekedni, miközben igyekszik minden tőle telhetőt elkövetni, hogy ne zavarja meg a többi utas nyugalmát – ez szerintem olyan helyzet, amibe bármelyik szülő könnyen beleképzeli magát.”

MacRae beszélt a lapnak arról is, utólag tudatosult csak benne, hogy a körülötte utazók – főleg azok, akik az elsőbbségi helyeken üldögéltek a telefonjukba meredve, vagy az ablakon bámulva – igenis hibáztak.

Én úgy gondolom, ez a helyzet nem elsősorban a felajánlott ülőhelyről szólt, hanem a mindenkori környezetünk empátiájáról. Hogy felismerik-e a körülöttünk lévő emberek, hogy segítségre, esetleg előzékenységre szorulunk és ha felismerik, tesznek-e valamit, vagy visszadugják a fejüket a telefonjukba és úgy csinálnak, mintha nem láttak volna semmit

– magyarázza a friss apuka.

„Csak mert van egy gyereked, még nem érdemled meg az ülőhelyet”

Az interjú végén az apa bevallotta, sokkolta, hogy 20 perc alatt végül senki sem lépett oda hozzá azzal, hogy felajánlja az ülőhelyét neki és a kislányának. És nem ő volt az egyetlen, akit meglepett a tömeg reakciója: a TikTokra töltött videója alatt – melyet eddig a pillanatig egymillióan láttak – rengeteg olyan hozzászólás érkezett, ami a villamoson utazókat kritizálja.

@out.and.a.pout Melbourne, I am shocked! And on a day where we’re literally celebrating inclusivity 😠 🌈 #midsumma #midsummafestival #pride #inclusivity #ashamed #shocked #peoplearesorude ♬ original sound - OUT.and.a.POUT

„Annyira sajnálom, hogy veled is megtörtént ez. Én 37 hetes terhesen vonatoztam egyszer, és nekem se adták át a helyet. Tényleg gusztustalan” – írta az egyik kommentelő, míg egy másik a felelősöket kutatta hozzászólásában:

Valaki egyszer azt mondta nekem, hogy egyedül az én felelősségem ilyenkor, hogy le tudok-e ülni, hogy kérek-e segítséget. Hát nem tudom. Engem nem így neveltek, nekem azt tanították, hogy az idősebbeknek, várandósoknak, kisgyerekeseknek illik átadni a helyet.

Voltak azonban hozzászólások, amelyek védelmükbe vették a villamos utazóközönségét: „Általában át szoktam adni a helyemet, de egy olyan napon, amikor én is teljesen ki vagyok purcanva, mert egész nap lótottam-futottam, bevallom, nehezemre esik felkelni a helyemről” – írta az egyik kommentelő.

Csak mert született egy gyereked, az még nem jelenti azt, hogy jobban megérdemled azt a helyet, mint bárki más. Ki nem állhatom, hogy a szülők elvárnak bizonyos dolgokat, csak azért, mert gyerekeik vannak

 – tette hozzá egy másik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top