nlc.hu
Szabadidő

Papagáj leszoktatása a káromkodásról

Mocskos szájú papagájok számára indult terápiás kezelés

Forradalmian új módszerrel szoktatnák le őket a káromkodásról.

A kelet-angliai Lincolnshire megye egyik vadasparkja 2020-ban rendkívüli intézkedést hozott. Az állatkert öt afrikai szürke papagájt kapott valakitől, ám a tollas jószágokat alkalmatlannak találták arra, hogy összeeresszék a már ott lakó törzsgárdával.

Az elkülönítés oka szerencsére nem betegség volt, hanem szimplán a káromkodás. A gondozók meg akarták akadályozni a jövevények által folyamatosan ismételgetett kifejezések közkinccsé válását. “Ezek a madarak

Mocskos szájú papagájok számára indult terápiás kezelés

nem egyszerűen káromkodtak, rémesen obszcén szavakat használtak”

– szörnyülködött a CNN-nek a park vezetője, Steve Nichols. Az állatkert szakemberei azonban most stratégiát váltottak: mostantól bevállalják a kockázatot, és nemcsak a korábban kapott öt matróz-szókincsű szárnyast, hanem három újonnan adományozott, madarat is integrálnak az állományba. Az elképzelés szerint a nyolc papagáj dallamokat tanulhat a többiektől, miközben olyan hangokat is átvesznek, mint a

telefoncsörgés vagy a teherautók sípoló tolatásjelzője.

Nichols azért „menekülő útvonalat” is kitalált, ha a terv mégsem válna be: úgy “felnőtt madárházzá alakítanák majd át a részleget”. Most park szerte táblák figyelmeztetnek a papagájok szövegelésére, ám a látogatók egyelőre toleránsak: eddig senki nem panaszkodott. Az afrikai szürke papagáj eredeti élőhelyén akár 1000 egyedből álló csoportokat is alkothat. Éjszakánként füttyögve, különböző hangok révén „beszélgetnek” egymással. A faj intelligenciája ritka: a majmok, bálnák és delfinek szintjéhez fogható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top