nlc.hu
Szabadidő

A világ első mémje

103 éves a világ első mémje

Bár azt hihetnénk, hogy mémek az internetkorszak előtt nem léteztek, a világ első mémjét valójában már 1921-ben publikálták.

A meme, vagyis a mém szót Richard Dawkins brit etológus és tudományos író alkotta meg, mégpedig az 1976-ban publikált The selfish gene (Az önző gén) című könyvében használt miméma, azaz utánzás szóból és úgy definiálta azokat, mint agyról agyra terjedő ötleteket. Az internetes mém kifejezést pedig Mike Godwin amerikai ügyvéd és író használta először 1993-ban. A világ első mémje – ha akkoriban még nem is nevezték így – viszont sokkal korábbi.

A nagy valószínűséggel 1921-ből származó képregényt, melyet a világ első mémjeként tartanak számon, néhány éve a Yesterday’s Print Tumblr-oldal posztolta, majd innen terjedt tovább a közösségi médiában. A két panelből álló képregény egy, a mémek műfajában is klasszikus témára, az elképzelés vs. valóság különbségeire világít rá. 

A világ első mémje

A világ első mémje (Forrás: Tumblr)

A képregény feltételezhetően az Iowai Egyetem szatirikus magazinja, a The Judge egyik 123 évvel ezelőtti számából származik, más források viszont a Wisconsin Octopusnak, a Wisconsini Egyetem lapjának tulajdonítják. 

Az Oxford English Dictionary meghatározása szerint a mémek olyan képek, videók vagy szövegek, amelyeket az internetezők másolnak és terjesztenek, gyakran különféle változatokban. Ebben az értelmezésben ugyanakkor a szóban forgó képregény viszont még önmagában nem lenne mém. A kutatók azonban találtak már 1919-1920 környékéről is olyan képregényeket, melyek az elképzelés vs. valóság témából csináltak viccet, így ez a képregény már ezek egy változataként fogható fel. És mint ilyen, mémnek minősül, mely évtizedekkel előzte meg a korát. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top