nlc.hu
Szabadidő

Problémamegoldás? – már a kicsikkel is érdemes elkezdeni!

Problémamegoldás? – már a kicsikkel is érdemes elkezdeni!

A JimJam csatorna speciális jelvényrendszerének köszönhetően minden hónapban egy-egy téma fontosságára hívja fel a figyelmet. A család és barátok fontossága és a kíváncsiság fejlesztése után a legnépszerűbb gyerekcsatorna havi tematikájában most a problémamegoldás kap főszerepet, mely támogatja a gyermek kreativitását, önállóságát és önbizalmát, emellett nagyban segíti őket abban, hogy hatékonyabban kezeljék az élet kihívásait. A téma kapcsán Dobrády Ákossal, a Kicsi Gesztenye Klub alkotójával beszélgettünk.

Így mutatnak jó példát egyes mesehősök

A megfelelő mese nézése kiváló lehetőséget nyújt a gyerekek számára a problémamegoldó képességeik fejlesztésére. Egyrészt a mesehősök személyében példát látnak maguk előtt, emellett pedig mi, szülők is tovább fűzhetjük számukra a történetet.

Mesehősök cselekedetei: megbeszélhetjük a látottakat, kérdéseket tehetünk fel a gyermeknek a felmerülő problémákról, a főhős döntéseiről, megoldásairól.

Kitalált helyzetek: kérjük meg a gyermeket, képzelje el, milyen lenne, ha ő lenne a mese egyik szereplője, és hogyan oldaná meg a mesében felmerült kihívásokat, problémákat.

Alternatív befejezések: beszéljünk alternatív befejezésekről együtt, vagy kérjük meg a gyermeket, hogy találjon ki ő maga saját befejezést.

Mesejátékok és szerepjátékok: hozzunk létre saját szerepjátékokat, melyek a mese történetére épülnek, de a gyermeknek lehetősége van saját megoldást találni, kezelni az adódó helyzeteket.

Tanulságok és üzenetek: beszéljünk a mesékben rejlő tanulságokról és üzenetekről, kérdezzük meg a gyermeket, hogyan alkalmazhatja ezeket az üzeneteket a saját életében és problémamegoldásában.

Dobrády Ákos kisfia is imádja a Kicsi Gesztenye Klub szereplőit

A problémamegoldásra tökéletes minta lehet a Dobrády Ákos által megálmodott Kicsi Gesztenye Klub, melynek történeteiben a gyermekek Lizával és barátaival, Kicsi Gesztenyével, Lufipofival, Ollyval és Napsugárral együtt kalandozhatnak. A négy barát karakterét a négy őselem, a föld, a víz, a levegő és a tűz ihlette: a kedves jelmezes figurák szellemes párbeszédekkel, sok zenével, fülbemászó dallamokkal adják át a mindennapi élethez kapcsolódó ismereteket és értékeket, ezzel segítve a gyerekek szociális készségeit. A JimJam csatornán naponta találkozhatnak a gyerekek a kedves karakterek történeteivel.

A klub életében a tanulás és a problémamegoldás mellett a bizalom, az egymásra figyelés, ugyanakkor a csapatban való helytállás megtapasztalása a legfontosabb. Lizáék minden részben témához illő dallal is kedveskednek a kis nézőknek. Dobrády Ákos, fiatal apukaként szeretettel indítja el Liza és a négy jóbarát epizódjait kisfia számára, aki nagy rajongója a Kicsi Gesztenye Klubnak.

Dobrády Ákos

Dobrády Ákos

Elmondása szerint kisfiának nincs kifejezett kedvence, a teljes produkciót annyira szereti, hogy egy egyszerű promóciós videót is tízszer le kell játszani neki.

„Egészen más, mikor az ember a megérzéseire hagyatkozik, és egészen más, mikor közvetlenül apaként tapasztalja meg, mi kelti fel a gyerek érdeklődését, mire fogékony, mi tetszik neki igazán” – avat be a szerzői folyamatok rejtelmeibe a zenész-producer.

Arra a kérdésre, hogy szeretteinek megmutatja-e készülő zenei ötleteit, Ákos elárulta: szűk baráti, családi és szakmai körben kikéri mások véleményét, de ha valamiben ezer százalékig hisz, abban hajthatatlan.

„Már látom, hogy az apaság alatt szerzett tapasztalataim nagy hasznomra lesznek a kreatív munkámban” – teszi hozzá a művész.

Ezeket a meséket is ajánljuk

A JimJam a legkisebbeket szólítja meg lassabb, tanító és kedves meséivel. A legnépszerűbb hazai gyermekcsatorna missziója többek között az, hogy interakcióra bátorítsa kis nézőit, hogy a mese megtekintése után családi körben vagy barátokkal is beszélgessenek a történetekben előforduló témákról. A Kicsi Gesztenye Klub mellett a Sam, a tűzoltó és A város hősei is remek segítők a problémamegoldás fejlesztésében. Az említett mesékben számos olyan élethelyzet, megoldásra váró feladat és küldetés van, melyek mind-mind a csapatmunka fontosságára, bátorságra, összefogásra hívják fel a gyerekek figyelmét.

Számos készséget fejleszt tovább a problémamegoldás

A problémamegoldás fejlesztése kulcsfontosságú szerepet játszik a gyermek fejlődésében és későbbi sikereinek elérésében, segít a gyerekeknek abban, hogy hatékonyabban kezeljék a kihívásokat és felkészüljenek a felnőttkorra. Emellett azonban még számos előnnyel jár együtt a gyermekek életében.

  • Kritikus készség: a gyermekkorban megszerzett problémamegoldó képességek segítenek a gyerekeknek abban, hogy hatékonyan kezeljék a mindennapi kihívásokat és konfliktusokat.
  • Kreativitás és innováció: azok a gyerekek, akik képesek kreatív megoldásokat találni problémákra, nagyobb eséllyel lesznek sikeresek a munkájukban és általában az életben.
  • Önállóság és önbizalom: ha egy gyermeknek sikerül megoldania egy nehéz feladatot vagy problémát, magabiztosabb lesz a jövőbeni kihívásokkal szemben.
  • Szociális készségek: a problémamegoldás gyakran csoportmunkát igényel, ami lehetőséget ad a gyerekeknek a szociális készségeik fejlesztésére. A problémamegoldó helyzetekben való együttműködés és kommunikáció segíti a gyerekeket abban, hogy hatékonyan együtt dolgozzanak másokkal.
  • Érzelmi intelligencia: a problémamegoldás során felmerülő kudarcok és sikerek lehetőséget adnak a gyerekeknek arra, hogy fejlesszék az érzelmi intelligenciájukat. Tanulnak a kitartásról, az elutasításról és a csapatmunkáról, ami hosszú távon segítheti őket az életben való sikeres navigálásban.
A Kicsi Gesztenye Klub a gyerekek nagy kedvence

A Kicsi Gesztenye Klub a gyerekek nagy kedvence

Így fejleszd gyermeked problémamegoldását játékos formában

– Játékos tevékenységek: a gyerekek ebben a formában élvezettel tanulhatnak problémamegoldást. A kirakós és építőjátékok, valamint a különböző logikai feladatok mind segíthetnek a problémamegoldó képességek fejlesztésében.

– Feladatok és kihívások: adjunk a gyermeknek olyan feladatokat és kihívásokat, amelyek megoldása új gondolkodási stratégiákat és kreatív megközelítéseket igényel. Ez lehet például egy problémás helyzet megoldása a mindennapi életben – természetesen csak olyan szintű, ami az életkorának megfelel.

– Beszélgetések és megfigyelések: beszélgessünk a gyermekkel problémamegoldási stratégiákról, és segítsük őket abban, hogy megfigyeljék és értelmezzék a különböző helyzeteket, problémákat.

– Modellálás: mutassunk példát a gyermeknek arra, hogyan oldunk meg egyes problémákat a mindennapi életben. Fontos, hogy a gyermek lássa, hogyan alkalmazzuk a problémamegoldást a saját életünkben, hogy megértse a gondolkodási folyamatot.

A február a problémamgoldás hónapja a JimJam-en

A február a problémamgoldás hónapja a JimJam-en

– Bátorítás: támogassuk a gyermeket abban, hogy próbáljon megoldásokat találni, még akkor is, ha nem mindig sikerül azonnal. Bátorítsuk az újbóli próbálkozásokban. Fontos, hogy megtanítsuk a kudarcok elfogadására is, hiszen ez is része a tanulási folyamatnak.

– Szabad játék és kreatív tevékenységek: hagyjuk, hogy a gyermek szabadon játszhasson. Ezek a tevékenységek is segíthetik abban, hogy önállóan gondolkodjon, és egyedül találjon megoldásokat a felmerülő problémákra.

A problémamegoldás képességének fejlesztése különösen fontos, hiszen minél hamarabb sajátítja el a gyermek, annál könnyebben fogja tudni alkalmazni a későbbi élete során. Ám jó, ha a szülők is kapnak ahhoz segítséget, hogy a csöppség mindezt játékos, szórakoztató módon tanulhassa meg. Ebben partner a JimJam: a legnézettebb gyerekcsatorna által használt jelvényrendszer jó irányjelző a szülőknek, a különböző jelképek segítségével megmutatják, melyik mese milyen beazonosítható és tudatosítható tanítással bír. A kedves történetek főhősei követendő példák lehetnek, képességeket és viselkedési formákat egyaránt tanulhatnak tőlük a gyerekek, ezáltal felhívva a figyelmüket arra, ha akadályba ütköznek, nem szabad meghátrálniuk, merjenek gondolkodni, beszélni róla.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top