nlc.hu
Szabadidő

BAFTA-díjas lett Mihalek Zsuzsa

Magyart is díjaztak a britek Oscar-gáláján, a BAFTA-n

BAFTA-díjat kapott Mihalek Zsuzsa a Szegény párák látványvilágáért.

Christopher Nolan Oppenheimer című filmje kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján. Az első atombombát előállító tudóscsoport vezetőjéről szóló életrajzi dráma 13 díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és hetet el is hozott a Royal Festival Hallban rendezett, viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett BAFTA-gálán – számolt be az MTI.

Az Oppenheimer kapta a legjobb film díját, Christopher Nolan a legjobb rendezésért járó elismerést, és az Oppenheimert alakító Cillian Murphy a legjobb férfi főszereplő BAFTA-kitüntetését. Ugyancsak az Oppenheimernek ítélték a legjobb eredeti filmzene díját, Robert Downey Jr. a háromórás film férfi mellékszereplőjeként lett BAFTA-díjas, és az alkotás kapta a legjobb fényképezésért, valamint a legjobb vágásért járó elismerést is.

Hasonló diadalt legutóbb Edward Berger Nyugaton a helyzet változatlan című első világháborús drámája aratott: ezt az alkotást 14 díjra jelölték, és szintét hetet el is hozott a tavalyi BAFTA-rendezvényen. Erich Maria Remarque 1928-ban megjelent klasszikus regényének filmadaptációja nyerte a legjobb film, a legjobb nem angol nyelvű film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv-adaptáció, a legjobb eredeti filmzene, a legjobb hang és a legjobb fényképezés díját. Az alkotás ezzel egyben rekordot is döntött, ugyanis a BAFTA-díjak történetében még soha nem kapott ennyi elismerést nem angol nyelven forgatott film.

Az idei BAFTA-díjkiosztón az Oppenheimer mellett Jorgosz Lanthimosz Szegény párák (Poor Things) című filmje is a nagy nyertesek között volt: ezt az alkotást 11 díjra jelölte a brit filmakadémia, és a film ötöt el is nyert. A filmben nyújtott alakításáért Emma Stone kapta a legjobb női főszereplőnek járó elismerést, emellett az alkotásé lett a legjobb smink, a legjobb jelmeztervezés, a legjobb produkciós tervezés díja, valamint a legjobb különleges látványhatásokért odaítélt BAFTA-díj. James Price és Shona Heath látványtervezők mellett Mihalek Zsuzsa felelt a film látványhatásaiért, így magyar díjazottja is van az idei BAFTA-nak.

Mihalek Zsuzsa díszlettervező a nyolcvanas évek vége óta dolgozik a filmszakmában. A Szegény párák elkészítésén, melynek magyar gyártó cége a Pioneer Production Kft. volt, mintegy 300 magyar filmes szakember is közreműködött.

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top