nlc.hu
Szabadidő

Terápiás kezeléssel is felér körmöshöz járni

Ezért szeretnek a nők annyira körmöshöz járni

Miért szeretünk ennyire körmöshöz járni? A válasz egyszerű: végre meghallgat minket valaki, és megértést nyújt számunkra. Akár egy terápiás kezelés!

Köztudott, hogy a fodrászhoz járás olyan, mint egy látogatás a gyóntatófülkében. Mielőtt még azt mondhatnánk, hogy „ma csak pár centivel kevesebbet”, már meg is osztottunk néhány titkot vagy élményt.

Azt is elfogadtuk, hogy a szépségápolási kezelések pozitív hatással lehetnek a mentális jólétünkre. De vajon ez mélyebb, mint a jó közérzet faktor? Lehet, hogy a körömszalon látogatása az a terápia, amire szükségünk van? Egy kutatás szerint háromból ketten úgy gondoljuk, hogy egy jó manikűr pozitív hatással van a mentális jóllétünkre.

Kezek közelről, körömfestés közben.

Miért szeretünk körmöshöz járni?

„A világjárvány egy új korszakot indított el a szépségápolásban, ahol a wellness még fontosabb szerepet játszik – mondja Rebecca Hitchon, a Scratch Magazine vezető hír- és szakírója. – Mivel a köröm- és szépségszalonok ez idő alatt bezártak, a fogyasztók hiányolták ezeket az életüket javító és az önbizalmukat növelő eseményeket.”

Valóban, néhány ember számára ez lehet az egyetlen hely, ahol nyugodtan megnyílhatnak, így ez valóban mentőöv lehet a nehéz időkben.

Wellness – nem csak nőknek!

Érdekes módon a jelentésből az is kiderült, hogy nem csak a nőknek tesz jót a havonta esedékes körömszalonok támogatása. „A Fresha megállapításaiból kiderült, hogy a férfiak 52 százaléka szintén a szépségápolási élményeken keresztül támogatja mentális jólétét – mondja Hitchon. – Fontos tehát, hogy a wellnessre egyetemes prioritásként tekintsünk – és ne csak a nőkre koncentráljunk.”

Bár a szépségkezelések egyesek szerint felszínesnek tűnhetnek, egyre többen gondolják úgy, ezek az alkalmak az öngondoskodás elengedhetetlen találkozói. Ilyenkor elszakadhatunk a mindennapoktól, és időt tölthetünk valakivel a szűk baráti és családi körön kívül is.

Egymásba kulcsolt kezek, háttérben zöld növényzet.

Mentális egészség = szépségápolás?

„Egy manikűrkészítés sokkal több, mint szépségápolás – mondja Rebecca Bolton, a The B Collection vezérigazgatója. – Néhány ember számára, tudom, hogy ez lehet az egyetlen hely, ahol megnyílhatnak, így valóban mentőöv lehet a nehéz időkben.”

Jodie Saunders szépségterapeuta egyetért. „A karrierem során már mindent hallottam. A terhesség korai bejelentésétől kezdve a nemváltoztatásokig, az ügyfeleim tudják, hogy nem ítélkezem. Ami a szépségszobában elhangzik, az a szépségszobában is marad.”

De vajon miért vagyunk hajlandóak feltárni a lelkünket manikűrkészítés során? „A kutatások nemrég kimutatták, hogy a manikűrözés elősegíti a relaxációt – mondja Jade Thomas pszichoterapeuta. – Ha időt szakítasz a rohanó napodból vagy hetedből arra, hogy kényeztesd magad, az segíthet csökkenteni a stressz-szintet.”

Egy nő körmeit pirosra festik.

Ez az ellazulás érzése az, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megnyíljunk. „Attól a pillanattól kezdve, hogy belépnek a szobába, egészen addig a pillanatig, amíg távoznak, úgy érzem, hogy mindig megszabadulnak valami tehertől” – mondja Julia Diogo körömépítő.

A fizikai korlátok áttörése is ahhoz vezethet, hogy feltárjuk a küzdelmeinket. „Amikor egy órán keresztül vagy még tovább is egy ügyfél kezét fogod, közel érzed magad hozzá – mondja Michelle Class körömtechnikus. – Ez a bensőséges kapcsolat segít az ügyfélnek abban, hogy biztonságban és kényelmesen érezze magát.”

De vajon tényleg segít?

„A beszélgetés és a problémák megosztása érzelmi megkönnyebbülést nyújthat – mondja Thomas. – Ha valaki olyannal beszélgetünk, aki nem érintett a helyzetben, az segíthet abban, hogy megoldást találjunk egy problémára. Akár abban is segíthet, hogy validálja érzéseink, vagy megértést nyújtson.”

Még ha inkább csendben ülünk a találkozók alatt, az sem jelenti azt, hogy ne élvezhetnénk a friss körmök előnyeit. „Egy szépségápolós alkalom dopamint termelhet az agyban (a jó közérzet hormont), hiszen ha fizikailag a legjobban nézünk ki, az segíthet abban is, hogy pszichésen is a legjobban érezzük magunkat, mivel magabiztosabbnak érezzük magunkat” – magyarázza Thomas.

„Alábecsülik egy friss manikűr erejét – teszi hozzá Bolton. – Határozottan segít abban, hogy erőteljesnek érezzük magunkat.”

(Forrás: Popsugar, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top