nlc.hu
Szabadidő

Megszavazták a 13. havi nyugdíjat Svájcban

A korhatár emeléséből nem kértek, de a 13. havi nyugdíjat megszavazták Svájcban

A többség döntött, így vennék fel a harcot az áremelkedéssel.

Az előzetes eredmények szerint Svájcban a szavazásra jogosultak 58 százaléka voksolt igennel szakszervezetek és baloldali pártok javaslatára, hogy az emelkedő megélhetési költségek ellensúlyozására vezessék be a 13. havi nyugdíjat, írja a hvg.hu.

A 13. havi összeg csak az általános nyugdíjkasszából járó nyugdíj után járna, a munkáltatók és a munkavállalók közös nyugdíjalapjából járó – gyakran magasabb – részére nem vonatkozik. Egyelőre nem tudni, hogy miből finanszírozzák az időseknek juttatott többletpénzt.

Svájcban jelenleg 1225 frank (504 ezer forint) a legkisebb állami öregségi vagy özvegyi nyugdíj, a legmagasabb pedig nem lehet több 2450  franknál (nagyjából egymillió forint), egy pár együttvéve legfeljebb 3675 frank nyugdíjat kaphat (1,5 millió forint). 

Idős úr papírpénzt tart a kezében

Fotó: Pexels

A 13. nyugdíj mellett volt egy másik javaslat is, de ez nem volt népszerű. Felmerült, hogy a jelenlegi 65 éves nyugdíjkorhatárt 66 évre kellene emelni, de ezt a szavazók 75 százaléka utasította el. És ebben nincs semmi meglepő, a 65 éves korhatár az állami nyugdíjak 1948-as bevezetése óta változatlan maradt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top