nlc.hu
Szabadidő

Pelikán Békésben

Pelikán tévedt Magyarországra, 20 év után tűnt fel újra az egyik nemzeti parkunkban

Szokatlan helyen szúrták ki a madarat.
pelikán

Egy rózsás pelikán (más néven rózsás gödény) bukkant fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén – számolt be a nemzeti park honlapja. Mint írják, utoljára éppen 20 évvel ezelőtt, 2004-ben sikerült megfigyelni a Kis-Sárréten a hazánkban már csak ritka kóborlóként előforduló, nagytestű madarat. Ezúttal azonban a megfigyelési hely is szokatlan volt: nem a vízen, hanem a Biharugrai-halastavak közelében, egy szántóföldön szúrta ki és fotózta le mobiljával egy traktoros.

A lencsevégre kapott pelikán közelében 11 fehér gólya is sétálgatott, így valószínű, hogy a pelikán a kóborlása során csatlakozott a költőhelyeik felé vonuló madarakhoz.

A rózsás gödény – a közeli rokonával, a borzas gödénnyel együtt – a 19. század közepéig még költött hazánkban, de a folyószabályozások és a mocsarak lecsapolása véget vetett ennek, azóta csak alkalmilag látogatnak el hozzánk. Borzas gödényt utoljára 2013-ban láttak a Biharugrai-halastavakon.

Magyarországon legutóbb 2019-ben bukkant fel rózsás gödény, akkor a fertőújlaki Nyéki-szálláson kóborolt. Előtte pedig 2017-ben tévedt Magyarországra, akkor az a példány a Hortobágy-Halastó északi, legnagyobb tóegységén, a Kondáson és a közeli V. tavon tartózkodott jó ideig. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top