nlc.hu
Szabadidő
Kilengett a Balaton vize

Megbillent a Balaton

Szokatlan jelenséget észleltek a "magyar tengernél".

Március 28-án a tartósan fújó erős, helyenként viharos délnyugati szél megbillentette a Balaton víztükrét. A Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint 13 órakor Balatonfűzfőn 160 centiméteres vízállást mértek (szerdán este 123 centi volt), míg Keszthelynél jócskán kisebb volt a víz: csupán 93 centis (szerdán este 139 centi volt), miközben a tó átlagos vízállása 124 centiméteres volt.

Azaz a viharos szél rendesen átnyomta a vizet a keleti-északkeleti oldalra – számolt be az Időkép, emiatt 46 centis különbség alakult ki a fűzfői és a keszthelyi vízszint között.

Ráadásul a kibillent Balaton a füredi Tagore sétány üzleteit is veszélyeztette:

Előfordult már az is, hogy az erős, viharos szél miatt éppen ellenkező irányba lengett ki a Balaton vize, mint például 2019. március 7-én 117 centiméteres átlagos vízállás mellett. Akkor a Keszthelyen és a Balatonfűzfőn mért vízállás különbsége 49 centimétert mutatott.

A Balaton tavaszi éredése

A napokban amúgy megérkeztek az első fotók, melyeket magyar műhold készített hazánk egy, az űrből is jól azonosítható pontjáról. A lassan egy éve földkörüli pályára állított, Magyarországon fejlesztett, gyártott és Budapesten üzemeltetett VIREO műhold elsődleges feladatának sikeres lezárását követően a missziót vezető C3S Kft. számos további tesztet és működést ellenőrző műveletet végez el. Ennek a tesztelésnek egyik kulcsmozzanata, amikor a műholdat a Föld egy adott pontjára irányítva sorozatfelvételt készít a cég. Ezúttal a teszt célpontja a Balaton volt, megörökítve a “magyar tenger” tavaszi ébredését.

Mutatjuk:

Balaton,

Ez az első, magyar űreszköz által készített fotó a Balatonról – Fotó: C3S / VIREO

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top