nlc.hu
Szabadidő

Fájdalmas trauma ihlette az ABBA egyik slágerét

Fájdalmas magánéleti trauma ihlette az ABBA egyik legnagyobb slágerét – íme a titkok a dalok mögött

Az ABBA dalok minden kétséget kizáróan az életünk részei lettek az elmúlt évtizedek során. Sokan azonban nem tudják, hogy milyen titkok és kemény munka rejtőzik a dalok mögött.

Biztos vagyok benne, hogy az ABBA nevét senkinek sem kell bemutatnom. A svéd eurodiszkó együttes ugyanis minden kétséget kizáróan nem csak a saját országát, de az egész világot meghódította fülbemászó slágereivel. De vajon mi lehet ezeknek a nagyszerű daloknak a titka, mi az a plusz, ami bennük van, hogyan tudtak vele tömegeket elérni, és mi ihlette  szerzőket az alkotás során? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Fontos történettel bírnak az ABBA dalok (Fotó: Getty Images)

Fontos történettel bírnak az ABBA dalok (Fotó: Getty Images)

A kezdetek

Az együttest 1972-ben Agnetha FältskogBjörn UlvaeusBenny Andersson és Anni-Frid Lyngstad alapította Stockholmban. Azt azonban tudni kell, hogy az alapítás előtt Benny és Björn már dolgozott együtt, egy közös zenekaruk is volt. Sőt, a zenekar alapítása előtt Agnetha már házas is volt Björnnel (később Benny és Frida is összeházasodott), így tehát négyesben kezdték meg a munkát.  A dalokat Benny, a dalszövegeket általában Björn írta, de több számuk szövege és dalaik egy részének címe Stig Anderson munkájának eredménye.

Waterloo

Ha az ABBA felemelkedéséről beszélünk, akkor rendkívül fontos megemlítenünk az 1974-es Eurovíziós Dalfesztivált. A zenekar számára ugyanis ez a verseny hozta el a várva várt sikert, a Waterloo című dalukkal megnyerték a versenyt.

A dalt – sok másik társához hasonlóan -, Björn és Benny írta, menedzserük, Stig Anderson közreműködésével. A sláger kifejezetten az Eurovíziós Dalfesztiválra íródott, miután az azt megelőző évben a zenekar harmadik lett a Ring Ring című dalukkal a svéd előválogató versenyen 1973-ban. 1974-ben azonban már semmi sem állíthatta meg a bandát, a Waterloo-val rögtön jegyet is váltottak maguknak a világsiker felé. Érdekesség, hogy a zenekarnak ez egyébként már nem a második, hanem a harmadik próbálkozása volt eljutni a versenyre, így ez alkalommal már pontosan tudták, hogy mire számíthatnak.

1974. április 6-án az ABBA 24 ponttal meg is nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. A Waterloo óriási sikereket ért el a versenyen kívül is, két héten át vezette a slágerlistákat.

Érdekesség, hogy míg a dal Belgiumban, Dániában, Írországban, Finnországban, Nyugat-Németországban, Norvégiában és Dél-Afrikában is a listák élére került, addig Ausztriában, Hollandiában, Franciaországban, Spanyolországban és a saját szülőföldjükön, Svédországban ˝csak˝ a második vagy a harmadik helyeken végzett. Ha ez még nem lenne elég siker egy bandának, a Waterloo Európán kívül is felkerült a slágerlistákra. Ez pedig az Eurovíziós dalok esetében olyan ritka, mint a fehér holló. Emellett Ausztráliában, Kanadában, Új-Zélandon és az Egyesült-Államokban is bekerült a TOP 10 sláger közé.

Érdekesség, hogy a dal címe eredetileg nem Waterloo, hanem Honey Pie volt. Ám mivel a dal egy nőről szól, aki meghódol egy férfinak és megígéri, hogy szeretni fogja, adott volt az utalás Napóleon 1815-ös Waterloo-ban történt megadására.

Mini történelemlecke: Waterloo az a hely, ahol Bonaparte Napóleon vereséget szenvedett 1815-ben egy epikus csata után. Ez a dal ugyanezt a csatát használja metaforaként a nőről, aki megadja magát és beleszeret a férfiba.

Honey, honey

A banda számára a következő sikert a Honey, honey című dal hozta meg. Sok más híres dalhoz hasonlóan ezt a slágert is Benny és Björn alkotta meg, híres dalszerzői kabinjukban, Viggsö szigetén, a stockholmi szigetvilágban.

A dalszöveg egy olyan nő szemszögéből szólal meg, akit mai kifejezéssel élve egy igazi ˝player˝ (játékos – a szerk.) hírében álló férfi nyűgöz le. Ezek a férfiak pedig – ahogy talán velem együtt sokan mások is tapasztalták már – kevésbé megbízhatóak. A szóban forgó dalban Björnnek még van is egy-két sora, amiben figyelmezteti is a lányt, hogy kivel áll szemben és mik az elvárásai vele szemben.

Emlékszem, hogy Agnethával próbáltunk egy kicsit szexinek tűnni, amikor felvettük ezt a dalt. Nem vagyok biztos benne, hogy sikerült

– árulta el Frida sok év után a dal készítéséről.

Nyilvánvaló, hogy az ilyen dalszövegek, amelyek a férfiak és nők közötti kapcsolatok nem túl modern nézetét mutatják be, ha ma készülnének, több szemöldököt is felhúznának. Az ABBA idejében ez azonban még teljesen belefért. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy ma már a szövegíró, Björn sem ért vele egyet.  

Be kell vallanom, hogy a Honey Honey szövege egy kicsit hülyeség! Ma már egy kicsit megijeszt. Stiggel (az ABBA menedzsere és dalszövegírója) mi írtuk a szövegét nagyjából fele-fele arányban. Úgyhogy attól tartok, ki kell vennem a részem a felelősségből.

– nyilatkozta évekkel később.

S.O.S

Az 1975-ös év ismét nagy sikert hozott az együttesnek, az S.O.S című számmal, amely a harmadik albumukon jelent meg. A dalt szintúgy az ABBA tagok, Björn és Benny írták, Stig Anderson segítségével. Az S.O.S a maga korában azért volt igazán egyedülálló, mert klasszikus billentyűvel és egy érzelmes szólóval kezdődik. A szám egy kiáltásról szól egy szeretőhöz, aki úgy tűnik figyelmen kívül hagyja a partnerét. Ezért is aktuális a benne szereplő S.O.S kifejezés, amelyet jelzésként és segélykiáltásként használnak vészhelyzetekben.

A legsikeresebb évek

A banda legsikeresebb évei 1976 és 1980 közé tehetők. 1976-ban megjelent a negyedik nagylemezük, az Arrival, amely bestseller lett Európában és Ausztráliában. Az album legsikeresebb számai a: Dancing Queen, a Knowing Me Knowing You és a Money Money Money volt.

Dancing Queen

Kevés olyan dal ért el akkora sikert a világon, mint az ABBA Dancing Queen című slágere. Akár egy buliban, egy élelmiszerboltban vagy az autónkban csendül fel az ikonikus dallam, kétségtelen, hogy azonnal dalra fakadunk, ugyanis ezt a dalt képtelenség nem énekelni.  (Ezt akár alá tudnám támasztani jómagam is, ugyanis már a cikk írásának kezdete óta ezt a számot dalolászom, magánkoncertet adva vele szegény cicámnak.) A szám óriási sikerét alátámasztja az is, hogy a Lasse Hallström rendezésével hozzá készült klipet a YouTube-ra való feltöltése óta több, mint 89 millióan tekintették meg.

Money Money Money

Ez a dal a kedvencem. Szerintem összes dal közül, amit valaha is írtunk, ez sikerült a legjobban… Elég egyszerű, de mégis van benne valami feszültség.

– nyilatkozta a dalról Benny és úgy tűnik, rengetegen egyet is értettek vele a világon, ugyanis hat országban az első helyre és további négyben pedig a második vagy a harmadik helyekre kúszott fel a slágerlistákon.

A dal felvétele 1976. május 17-én kezdődött a Stockholm központjában található Metronome Stúdióban. Benny zongorázott és a két zenész – akik több ABBA számban működtek közre mint bárki más -, Rutger Gunnarsson és Ola Brunkert basszusgitáron és dobon játszottak a dalban. A gitár szólamot pedig Anders Glenmark vitte, aki egyszeri hozzájárulását adta az ikonikus ABBA dal felvételéhez.

Glenmarkot a közös munka során lenyűgözte, mennyire figyelt Björn és Benny a részletekre. A két férfi ugyanis nem elégedett meg az első rendezési ötlettel, hanem addig dolgoztak, amíg a dalt tökéletesre nem csiszolták. Glenmark elmondása szerint ez viszont hosszú munkaórákba telt.

Tudni kell, hogy amikor a stúdióban kidolgozták egy dalnak a háttérzenei hangszerelését Björn rendszerint demo dalszövegeket énekelt – bármilyen mondatot, ami eszébe jutott -, mivel addig nem akart szöveget írni, amíg az alap nem volt teljesen kész állapotban. A Money Money Money kísérőzenéje során azonban Björn már ezt a kifejezést tartalmazó dalszöveget használta. Az eredeti kazettákon olyan értelmetlen mondatokat énekelve, mint a pénz, pénz, pénz/tej és méz. De talán a legfelbecsülhetetlenebb mind közül a pénz, pénz, pénz/vegyél egy nyuszit volt. Eredetileg a pénzről szóló dalszöveget csak átmeneti megoldásnak szánták, mert korábban már rengeteg pénztől szóló dal készült, így nem akart az ABBA is beállni a sorba. Végül azonban mégis emellett döntöttek, finomítottak egy kicsit a dalszövegen és meg is született a tökéletes változat.

Két énekesnőjük közül végül Fridát választották a Money Money Money énekesének, a dalban pedig egy szorgalmas nő történetét meséli el, aki arról álmodik, hogy egy gazdag férjet találjon, akinek vagyonából vígan meg tudna élni. Kudarc esetén pedig Las Vegasba vagy Monaco-ba, költözne, ahol szerencsejátékokkal gazdagodna meg.

Nem kétség, hogy a zene óriási siker lett, hiszen rengeteg nő tudott azonosulni soraival. A dal hangulatát a mély tartalmán kívül pedig az is tovább fokozta, hogy Frida minden tehetségét bevetve a dal által megkívánt drámai hangzással is színesítette énekét. Az utómunkálatokat követően pedig mindenki számára világossá vált, hogy megszületett az album legerősebb slágere.

Komoly turné, még nagyobb siker

1977-ben a csapat megkezdte első igazi turnéját. Még ugyanebben az évben megjelent a ötödik albumuk is, amelyen szintén helyet kaptak óriási slágerek, mint a The Name Of The Game vagy a Take a Chance On Me. Az albumról kimásolták a Thank You For The Music, és az Eagle című számokat, ezek önálló kislemezre kerültek és nagy kereset volt rájuk.

The Name Of The Game˝

Érdekesség, hogy ezt az albumot az ABBA tagjai nem a megszokott stúdiójukban, hanem már a Marcus Music Studio-ban vették fel, Solnában, közvetlenül Stockholm mellett. Bár korábban még sosem dolgoztak ezen a helyen, mégis emellett döntöttek, az új stúdióban ugyanis lehetőségük volt hosszabb foglalásokra. Ez pedig rendkívül sokat jelentett a csapatnak, ugyanis éjt nappallá téve dolgoztak azon, hogy a dalaikat tökéletesítsék. Ráadásul a Marcus Music Studio egy sokkal modernebb hely is volt a szó minden értelmében.

Ez a dal meglehetősen összetett szerkezetűnek számított a listában, mert Agnetha és Anni-Frid együtt énekeltek benne. A dal basszussal és szintetizátorral nyitó részeit Stevie Wonder 1976-os I Wish című albumának dalai ihlették. Később Benny Andersson és Björn Ulvaeus is elismerte, hogy ebben az időszakban Wonder zenéje mélyen ihlette őket a dalszerzésben. A dal korábbi verzióját az ABBA: The Movie című, 1977-es dokumentumfilmben dolgozták fel és eredetileg A Bit Of Myself címen jelentették volna meg. 

Baljós évek

A problémák Agnetha és Björn házasságában 1978-ra megoldhatatlanná váltak, ezért Agnetha a gyerekeikkel együtt elköltözött Björntől, és 1979-ben hivatalosan is beadta a válókeresetet. A zenekar azonban ezen a ponton még nem oszlott fel, 1979-ben kiadták a Chiquitita című dalukat, ami több országban is első lett a slágerlistákon. Ugyanebben az évben megjelent a hatodik lemezük is, amelyen a Chiquitita mellett helyet kapott még a Does Your Mother Know és az I Have a Dream is. Ezzel egy időben megjelent 3. válogatás albumuk is, amelyen először jelent meg a Gimme! Gimme! Gimme! című szám.

Chiquitita

Bár a dal óriási siker lett, a Chiquitita felvétele nem ment zökkenőmentesen. Az ABBA munkamenetei, ha nem is katasztrofálisan, de sokkal lassabbak mentek, mint például az öt évvel korábban kiadott Waterloo-album esetében. Jól mutatja ezt az is, hogy a dalnak számos előzetes változata létezik, úgy, mint Kålsupare, a 3 Wise Guys, a Chiquitita Angelina vagy az In the Arms of Rosalita.

Ráadásul eredetileg az If It Wasn’t For The Nights című dal jelent volna meg elsőként kislemezen, mely végül mégis kimaradt, azonban a Chiquitita munkálatainak befejezése után úgy döntöttek, hogy elhagyják az eredeti terveket, és ezt jelentetik meg elsőként. Utólag már mondhatjuk, hogy a zenekar helyes döntést, hozott, mivel elődeihez hasonlóan a Chiquitita is az ABBA egyik nagy slágere lett.

A Chiquitita az 1979-es UNICEF gálán is elhangzott, valamint a Music for UNICEF Concert című filmben is szerepelt. Sőt, az ABBA a dal jogdíjbevételeinek felét az UNICEF-nek ajánlotta fel.

Volt is mit, ugyanis a Chiquitita slágerlistás első helyezés volt Belgiumban, Finnországban, Írországban, Hollandiában, Új-Zélandon, Spanyolországban, Svájcban, Mexikóban, Dél-Afrikában, valamint top 5-ös helyezést ért el Svédországban és az Egyesült Királyságban. A dal így a Voulez-Vous album legkiemelkedőbb sikerévé vált, valamint a jótékonysági dalok közül is az egyik legismertebb lett. A mai napig a dalból származó bevételek 50%-a az UNICEF-et illeti meg.

Az utolsó dalok

Agnetha és Björn válása után a férfi 1981-ben újranősült. Bár 8 év jegyesség után döntöttek csak a házasság mellett, végül Benny és Frida is elváltak és még ugyanebben az évben Andersson is újraházasodott.

Az egyre komolyabb magánéleti nehézségek hatására nem csak a csapat munkája lett egyre nehezebb, de a dalaik is egyre sötétebb hangulatúak és érzelmesebbek lettek.

1980-ban megjelent a Super Trouper és a The Winner Takes It All, ami nagy siker lett. Végül 1981-ben megjelent az utolsó lemezük, amiről a One of Us lett igazán komoly siker.

The Winner Takes It All

1980. július 21-én kijött az a dal, amely alaposan felforgatta az egész világot. Szövege alapján ugyanis rendkívül aktuális lehetett Agnetha és Björn válása kapcsán, rengetegen úgy gondolták, hogy ez a dal az ő szakításukról szól. Ulvaeus tagadta ezeket a pletykákat és leszögezte, hogy a dal nem az ő válásukról szól, ugyanis az ő esetükben nem volt győztes, vagy vesztes, mint ahogyan az a dalban elhangzik. Annyit azonban elismert, hogy válásának szomorú élménye tükröződik a dalszövegben.

One of Us

A dalt szintén Björn és Benny szerezte, azonban a két férfi válása alaposan rányomta a bélyegét a hangulatára mind szövegileg, mind pedig zeneileg. Még maga a mindig támogató menedzser, Stig Anderson is úgy vélte, hogy a dal túl lírai és túlságosan nyomott az ABBA stílusához. Félelmei azonban nem igazolódtak be, a dal ugyanis az együttes pályafutásának utolsó 1. helyezést elért dala lett.

A visszatérés

Az ABBA tagjai között az évek során beforrni látszódtak a sebek, többször is felmerült bennük az újraalakulás ötlete. Végül 2018. április 27-én megtörtént az, amire oly sokan vártak: a tagok bejelentették, hogy két dalt is rögzítettek közösen, melyek 2019 év végén jelentek meg. 40 év után 2021-ben megjelentVoyage című nagylemezük, amelyeket meg is tekinthetünk digitális avatarjaik előadásában 2022 májusától.

Via: (1), (2), (3), (4), (5), (6)

Ezt olvastad már?

ABBA 50

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top