nlc.hu
Szabadidő
Megtörtént eset: a szerelők utolsó ölelése az égő szélturbinán

Megrázó történet: a szerelők utolsó ölelése a lángoló szélturbinán

Tragédiába torkollott egy hollandiai szélturbina karbantartása 2013-ban. Tűz ütött ki, két szerelő pedig 67 méter magasan rekedt, amiről drámai fotó készült.

„Az utolsó ölelés” – az elmúlt hetekben többször is találkoztam a neten egy felkavaró fotóval, amelyet többnyire ezzel a címmel tettek közzé. A fényképen egy szélturbina látható, amint sűrű, fekete füsttel lángol, a szerkezet tetején pedig két apró emberi alak körvonalai rajzolódnak ki, ahogy egymással szemben állnak a magasban, azon a talpalatnyi részen, ahová még nem ért el a tűz. A legtöbbször azt is odaírják a képhez, hogy „két szerelő megöleli egymást egy égő szélturbina tetején”, és így egészen letaglózó a hatás. 

Két szerelő egy égő szélturbina tetején 2013. október 29-én a hollandiai Ooltgensplaatban

Két szerelő egy égő szélturbina tetején 2013. október 29-én a hollandiai Ooltgensplaatban (Fotó: Reddit)

A képet nézve kicsit később biztosan eszünkbe jut, hogy a fotón látható jelenet – az összes borzalma mellett – szinte filmbe illő, és biztos csak egy hatásvadász hamisítvány. Az ipari mennyiségű deepfake és mesterséges intelligencia által generált képek miatt manapság már csak legyintünk az ilyesmire, igaz, csaknem húsz évvel ezelőtt is volt példa arra, hogy egy hírügynökség fotósa meghamísította saját háborús fényképét, drámaibbra rajzolta a bombázás utáni füstfelhőt.

Utánajártunk a szélturbinás fotó eredetének, és annyit elöljáróban elárulunk, hogy a korabeli hírek alapján a tragikus történet egyáltalán nem fikció.

Rutinellenőrzésnek indult

Még nem kelt fel a nap, amikor 2013. október 29-én Arjan Kortus és Daan Kous elhagyta a hollandiai Barneveld városát. A Bettink Service en Onderhoud nevű vállalat két fiatal munkatársa a szélturbinák félévente esedékes karbantartására utazott a kétórányi autóútra lévő Ooltgensplaatba. A szokásos munkára készültek, zsírozás, olajfeltöltés, a kondenzátorok vizsgálata, a motor tesztelése. Egy csavar meghúzása itt, egy szűrő cseréje ott. Szivárgás, kopás és a laza kábelek ellenőrzése.

Az Ooltgensplaat melletti szélerőműpark ismerős terep volt a cég mérnökei számára, a Bettink munkatársai legalább öt éve jártak oda, hogy elvégezzék a 12 darab Vestas V66-os szélturbina karbantartását és a szükséges hibajavításokat. Ahogy később egy szerelő magyarázta: „a Vestas egy olyan turbina, amelyben nagyon gyorsan elromolhatnak a dolgok”.

A 21 éves Arjan és a 19 éves Daan 8 óra körül érkezett meg a helyszínre, és leparkolták az autójukat. Kollégáik az első szélerőművet vállalták, a két fiatal szerelő a másodikban kezdte meg a munkát.

Horror 67 méter magasan

Kora délutánig minden a megszokott menetrend szerint zajlott, nem volt semmi gond. Aztán délután három óra körül recsegni kezdett a walkie-talkie az 1-es szélturbinában. A szerelők hallották, hogy kollégáikkal valami történt a 2-esben. Odabent gyenge volt a jel, ezért kimentek, és akkor látták, hogy lángokban áll a mellettük lévő másik szélturbina. Koromfekete füsttel égett szerkezet, amit kilométerekről is lehetett látni.

Arjan és Daan az erőmű belsejéből a tetejére menekültek a lángok elől, de csapdába estek 67 méter magasan.

A helyszínre érkező tűzoltók tehetetlenek voltak, a felszerelésükkel egyszerűen nem tudták elérni a tüzet, ami olyan magasan volt, mint egy húszemeletes ház teteje. Mentőhelikoptert is riasztottak, de azzal sem tudtak segíteni. Közben égő darabok potyogtak a magasból, és a szerkezetben lévő olaj következtében a tűz hosszú órákig tombolt. A lángok miatt hatalmas volt a forróság az építményben, a mentőcsapatok a hőség miatt sokáig nem tudták átkutatni a szélerőmű belsejét.

David Mol, a szélerőműpark igazgatója az utolsók között volt, aki még élve látta a két szerelőt, végignézte, ahogy az égő szélturbina tetején állnak. „Egymást fogták” – mondta a tragédia után az Algemeen Dagblad című lapnak.

A két fiatalember nem tudta elkerülni a halált. Egyikük leesett vagy leugrott az égő turbina tetejéről. Egy szemtanú azt állította, hogy „egy égő embert” látott lezuhanni. A másik férfi összeégett maradványait csak jóval később, késő este találták meg odafönt; talán megkísérelte a lehetetlent, és a lángokon áthatolva próbálta menteni az életét.

Minden nagyon gyorsan történt

Nagy kérdés, amin természetesen a netezők is nagyon szeretnek elmélkedni, hogy a két áldozat miért nem tudott megmenekülni. A szélturbinák gépházai, illetve a karbantartók általában fel vannak szerelve ereszkedőkötelekkel, amelyek segíthetnek egy efféle vészhelyzetben. A Bettink szóvivője szerint bár a szerelők fiatalok voltak, sok ilyen munkát végeztek, tapasztalt és jól képzett szakembernek számítottak, a szerencsétlenség előtti hónapban is részt vettek ereszkedési képzésen. Ezért számukra is rejtély, mi történhetett, de azt feltételezik, hogy a tűz nagyon gyorsan elhatalmasodott.

„Még mindig nem tudjuk, hogy pontosan mi történhetett” – mondta egy interjúban a tragédia után több mint három és fél évvel később, 2017-ben Alinda Kortus, Arjan Kortus édesanyja. – Tűz ütött ki, és a fiúk valószínűleg pánikszerűen másztak fel, és nem volt hová menniük.”

Alinda és férje csak délután hat óra körül, a hírekből szereztek tudomást a szélturbinában történt balesetről. Először azzal nyugtatgatták magukat, hogy biztos nem a fiuk sérült meg, de aztán fél órával később felhívták Arjan munkahelyét, és kiderült, hogy ő és 19 éves kollégája dolgozott a kigyulladt turbinán. Idegtépő órák következtek, a szülők csak éjfél felé tudták meg, hogy megtalálták a fiukat, aki nem élte túl a balesetet.

Egy hajós készítette a fotót

Arjan szüleinek van még két fiuk, akik akkor 14 és 18 évesek voltak, így a gyászban őket is támogatniuk kellett. Bár a család a másik szerelő, Daan szüleit nem ismerte korábban, a tragédia után sokat beszélgettek, ami segített mindannyiuknak, és ma már jó kapcsolatot ápolnak egymással.

Kiderült az is, hogy egy hajóban ülő ember, aki az égő szélturbina mellett haladt el, fényképeket készített a két fiúról, és a fotókat később a szülők is megkapták.

A fotón Arjan és Daan látható, amint egymást ölelgetik. Arjan ezután valószínűleg visszament a tűzön keresztül, Daan pedig leesett. Igazából nem is akarok belegondolni, hogy min mentek keresztül

– mondta az édesanya.

Két szerelő egy égő szélturbina tetején 2013. október 29-én a hollandiai Ooltgensplaatban

Belenagyítva jobban látszanak az emberi alakok (Fotó: Reddit)

Ezzel a nő megerősítette a fotó és a szívbemarkoló jelenet valódiságát. Egyúttal arra is magyarázatot adott, hogy a legtöbb videóhoz képest miért a szélturbina túloldaláról készült az elhíresült fotó. Azért, mert a tévéstábok a szárazföldről készítettek felvételeket, a hajós pedig a vízről fényképezett.

Íme a helyszín a Google 2016-os utcaképén:

Nem vonták felelősségre a céget

A tragédia után csaknem öt évig tartott az ügy vizsgálata. Kiderült, hogy a tűz rövidzárlat miatt ütött ki abban a kabinban, ahol a 19 és 21 éves férfi tartózkodott. A két karbantartó áramtalanította a szélturbinát abban a részben, ahol dolgoztak, a rövidzárlatot feltehetően leeső szerszámok okozták. Miután felcsaptak a lángok, valószínűleg megpróbálták eloltani a tüzet, majd miután ez nem sikerült, már nem tudták elérni a szűk menekülési útvonalat.

Az ügyészség szerint nem történt olyan hiba vagy mulasztás, ami miatt büntetőjogi szempontból felelősségre vonható lenne a vállalat. A cég és az alkalmazottai is betartották az előírásokat. Ugyanakkor az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy az ilyen szélturbinák építésére és karbantartására vonatkozóan komolyabb szabályozásra lehet szükség. Azt egyébként az ügy kapcsán több szakember is kifejtette akkoriban, hogy egy fejlődő iparágról van szó, és lenne mit javítani a biztonsági sztenderdeken.

Arjan édesanyja szeretné egy pillanatra félretenni azt a szomorúságot és fájdalmat, ami fia elvesztése miatt sosem tűnik el az életéből. De igyekszik pozitívnak maradni. És nem bánja, hogy elkészült a drámai fénykép. 

Örülök, hogy megvannak a képek Arjanról és Daanról a szélturbinán. Nem néztem meg rögtön azokat a fotókat, amikor az ember először szembesül velük, az borzalmas. Szörnyű belegondolni, mi játszódhatott le a fejükben. De ez az utolsó, ami Arjanról megmaradt.

(Források: EW, Algemeen Dagblad, EO.nl, NOS)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top