nlc.hu
Szabadidő
Jackie, a szerencsés oroszlán kalandjai

Jackie, az MGM oroszlánja, aki túlélt egy repülőgép szerencsétlenséget, egy hajótörést, egy földrengést és egy robbanást is

Amióta csak létezik a Metro-Goldwyn-Mayer Filmstúdió, azóta elválaszthatatlan szimbóluma az oroszlán, ami fenséges ordítással tör be ma is a filmvászonra. 1924-es alapítása óta jópár nagymacska megfordult a stúdió logóján, köztük Jackie, aki csodával határos módon élt túl egy repülőgép-szerencsétlenséget.

100 éve, hogy megnyitotta kapuit a Metro-Goldwyn-Mayer stúdiója, a kaliforniai North Beverly Drive-on. Hollywood aranykorán, egészen az 50-es évekig az MGM volt a legnagyobb filmstúdió az Egyesült Államokban. Mi is lehetne jobb szimbólum egy ilyen óriásnak, mint az oroszlán.

Jackie az MGM oroszlánja

Operatőr és hangmérnök rögzíti Jackie üvöltését az MGM stúdiójában (Fotó: John Kobal Foundation/Getty Images)

Az első MGM oroszlán valójában nem Leo volt, akit most ismerhetünk, hanem Slats, és egyszer sem nyitotta ki a száját a vásznon. Csak fenségesen nézelődött az Ars Gratia Artis (Művészet a művészetért) felirat alatt, mivel ez még jóval a hangosfilmek megjelenése előtt készült. Slats a dublini állatkertben született és Howard Dietz író-rendező választotta kabalának, hogy így tisztelegjen alma matere a Columbia Egyetem és atlétikai csapata, az Oroszlánok előtt. Volney Phifer, a stúdió állatidomárja készítette fel Slats-t a szerepre, akivel olyan közel kerültek egymáshoz, hogy Slats 1936-os sajnálatos halála után Phifer a saját farmjára vitette az állatot, hogy ott temesse el. Azt mondják a sírhoz fenyőt ültetett és gránitlappal fedte le, hogy visszatartsa az oroszlán szellemét.

Slats után jött Jackie, akit szintén Phifer képzett ki. Jackie üvöltését gramofonnal rögzítették és 1928-ban hallhatta először a közönség, amikor megjelent az MGM első hangosfilmjében, a White Shadows in the South Seas-ben. Jackie másban is első volt. Ő lehetett az első oroszlán, akit Technicolorban láthatott a nagyérdemű, az Óz, a csodák csodája előtt.

Greta Garbo és Jackie

Greta Garbo és Jackie (Fotó: Marc Wanamaker/Hulton Archive/Getty Images)

Az MGM logó mellett Jackie több mint száz filmben szerepelt, köztük a Tarzan-filmsorozatban Johnny Weissmüller-rel. Egy híres MGM reklámfilmben Greta Garbo mellett is feltűnt, de leginkább arról ismert, hogy elképesztően sok balesetet élt túl, köztük két vonatszerencsétlenséget, egy hajótörést, egy 1933-as földrengést és egy robbanást a stúdióban. A leghihetetlenebb egy repülőgép-baleset volt, ami 1927. szeptember 16-án történt. Charles Lindbergh éppen ekkor fejezte be első transzatlanti repülését és az amerikaiak érdeklődése a légiközlekedés iránt abszolút a csúcson járt. Martin Jenson pilótát kérték fel, hogy egy B-1 Brougham kisrepülőgéppel és utasával Jackie-vel, az oroszlánnal repüljön át San Diego-ból New York-ba. A pilótaülés mögé egy üveggel zárt vasrúdketrec volt felszerelve. A San Diego melletti Camp Kearny repülőtérről szállt fel a gép, azonban jóval a súlyhatár felett volt, mivel Jackie 160 kg-ot nyomott. A túlsúly miatt a gép a hegyekbe zuhant az arizónai Payson közelében. Jenson és Jackie is túlélte a balesetet, négy napig a gépen talált szendvicseken, tejen és vízen éltek. Miután rájuk találtak, a sovány és gyenge Jackie visszakerült az MGM-hez, majd a Philadelphiai Állatkert lett az otthona, ahol élete hátralévő részében gondozói vigyáztak rá. Jackie karrierje mesébe illő volt, a kor ünnepelt hírességeivel fotózták, megannyi színész-legendával szerepelt filmekben, sőt egyszer még bokszolt is idomárjával Mel Koontz-cal az 1939-es New York-i világkiállításon. Jackie megkapta a sajtótól a Szerencsés Leo becenevet.

Marten Jensen és Jackie az oroszlán

Marten Jensen és Jackie az oroszlán (Fotó: Getty Images)

1956-tól napjainkig több oroszlán is megjelent az MGM logójában, névszerint Tanner, George és Leo, akit ma is láthatunk. A ’80-as években a stúdió levédette a jól ismert oroszlánüvöltést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top