nlc.hu
Szabadidő
Állatkert-bezárások Costa Ricában

Végleg bezárták az állatkerteket Costa Ricában

Vadrehabilitációs-központba kerültek az állatok.
pingvin

Costa Ricában végleg bezárták az állami állatkerteket. Mint az MTI írja, az utolsó két létesítményből a csaknem 300 állatot a rendőrség és a környezetvédelmi tárca munkatársai állatorvosok felügyelete mellett elszállították vasárnap egy vadrehabilitációs-központba a főváros, San José határában.

Nyilvános állatkertek nélküli országgá válás útján járunk, olyan jövőképpel, amely a vadvédelmi övezetekre és a menhelyekre helyezi a hangsúlyt

– hangsúlyozta Franz Tattenbach, a közép-amerikai ország környezetvédelmi minisztere.

Costa Rica 11 éve fogadott el törvényt az állat- és növényvilág védelméről, aminek keretében az állami fenntartású állatkerteket sorra bezárták. A jogszabály ugyanakkor nem érinti a magánállatkerteket, amelyekből az országban legalább 18 van.

Az állatkert amúgy nem modern kori találmány, már az ókori Egyiptomban is voltak vadasparkok, de ekkor még az egzotikus fajok bemutatása, szórakoztatás és mutatványokra való betanítás volt a cél. A 20. században már arra törekedtek, hogy minél több fajt vonultassanak fel. A természetvédelem és a veszélyeztetett fajok mentése viszont csak a 60-as, 70-es évektől kezdve vált az állatkertek alapvető tevékenységévé. Csányi Vilmos etológus korábban a következőket nyilatkozta az állatkertek fő küldetéséről: szerinte a mai emberek többsége annyira elszigetelte magát a természettől, hogy nincs semmi motivációja tisztelni és védeni azt. Túl sok inger éri őket, így hiába nézik meg David Attenborough természetfilmjeit, amíg nem látnak, szagolnak, adott esetben érintenek meg igazi állatokat, vadállatokat, nem tűnik számukra valóságosnak mondjuk a kihalófélben lévő fajok problémája. Ha egy városi környezetben nevelkedett gyerek élőben látja azt az állatot, amelyik talán utolsó példánya fajának, talán elgondolkodik azon, hogy eldobálja-e a műanyag palackot a tengerparton, a vízi élővilágot veszélyeztetve ezzel, vagy vegyen-e pálmaolajat tartalmazó terméket, az orangutánok lemészárlását támogatva vele.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top