nlc.hu
Szabadidő
Kritika a Hívatlanok - Első fejezet című filmről

Az AirBnb-s erdei ház csak addig romantikus, míg az éjszaka közepén valaki kopogtat az ajtón

A nagyvárosi emberek szeretnek a világtól távol eső helyeken szállást kivenni, elvonulva a hétköznapjaik pörgős, hangos világától. Ám az Isten háta mögötti világnak nemcsak romantikája, hanem veszélyei is vannak. A Hívatlanok egy teljesen hétköznapi félelmünket maxolja ki, méghozzá erőből.

Nincs félelmetesebb annál az ellenségnél, akinek egyetlen célja van: hogy minket bántson. Nem lehet vele megegyezni, nem lehet lekenyerezni, nem megy tovább a dolgára, miután elszedte a pénzünket… Végezni akar az áldozatával, ráadásul látszólag minden ok nélkül. Egyszerűen csak azért, mert megteheti. Mert élvezi, amit tesz.

Hívatlanok - I. fejezet

Paraarcok az úton. Részlet a Hívatlanok – I. fejezetből (forrás: ADS Service)

Megint jönnek, kopogtatnak…

2008-ban a Liv Tyler főszereplésével készült Hívatlanok című film ragyogóan érzett rá arra, mennyire félelmetes az, amikor az éjszaka közepén váratlanul álarcos idegenek támadnak az ember otthonára, és nincs senki, akitől segítséget lehetne kérni. A film a létező legegyszerűbb home invasion elemekre épített, tényleg csak annyi történt benne, hogy az esküvő után a családi nyaralóban megpihenő párra álarcosok támadnak az éjszaka közepén, majd eljátszadoznak velük, mielőtt lecsapnának rájuk.

A rém egyszerű koncepció jó színészi játékkal, jól adagolt feszültségkeltéssel és ügyes ijesztgetésekkel kombinálva remekül működött, így nem csoda, hogy a Hívatlanok sokak egyik kedvenc horrorfilmjévé vált. Az évekkel később készült folytatás már nem tudta hozni ezt, és most egy igazán ambiciózus projekttel próbálnak új életet lehelni a Hívatlanok „univerzumába”.

A most mozikba kerülő Hívatlanok – Első fejezet egy vadonatúj trilógia nyitó darabja, és ez nemcsak afféle ígéret: már mindhárom filmet leforgatták, a terv szerint a második részt már az ősz folyamán bemutatják. A három film valójában egyetlen történet több fejezetre bontva. Első ránézésre persze furcsa, hogy egy Hívatlanok-filmre jellemző szögegyszerű sztorit hogyan lehet három filmnyire széthúzni, és aki erre kíváncsi, az első filmből nem is kapja meg a választ. Ugyanis a Hívatlanok – Első fejezet gyakorlatilag a 2008-as Hívatlanok ki nem mondott remake-je.

Menekülő idióták

Persze vannak különbségek is, a karakterek például eléggé másmilyenek, de az alapszituáció és a fordulatok nagyon hasonlók. Míg az eredeti filmben a párocska kapcsolata eléggé megromlott, az új Hívatlanok főszereplői fülig szerelmesek egymásba, és

kapunk egy bevezető szakaszt is a környék kisvárosáról, természetesen redneckbe hajló barátságtalan lakosok sokaságával, akikről könnyű azt feltételezni, hogy a rókanyúzás és bagolypörkölt-készítés szünetében az a hobbijuk, hogy levadásszák a környéken áthaladó fiatalokat. Just for fun.

A lényeg tehát: hőseink autója lerobban, a szerviz éjszaka nem üzemel, így jobb híján kivesznek AirBnb-n egy erdei vadászházat, ahol aztán a 2008-as filmből ismert álarcos támadók lecsapnak rájuk. A szép hagyományokat megőrizve először csak kopogtatnak és érdeklődnek valami lányról, hogy ott lakik-e, majd gyűlni kezdenek a rémisztő jelei annak, hogy ebből a szállásból bizony menekülni kéne, méghozzá a lehető leggyorsabban.

Hívatlanok első fejezet

Egyedül vagy éjszaka a házban. Valaki bekopog… (forrás: ADS Service)

A veterán akciórendező, Renny Harlin (Cliffhanger – Függőjátszma, Még drágább az életed) érezhetően rutinból dolgozik, a műfaj kötelező kellékeit adagolja és néhány csapdába is beleesik. Nemcsak abba, hogy az amúgy első ránézésre intelligensnek tűnő szereplői a kritikus helyzetben sorra ostoba döntéseket hoznak, hanem abba is, hogy a direktor nemcsak őket, hanem olykor a nézőit is hülyének nézi. Tényleg el kéne hinnünk, hogy egy tök csendes erdei házban, ahol még a lépéseket is hallani, senki sem hallja meg, amikor egy motor vagy egy autó épp megérkezik a ház elé?

Abból pedig már szinte sportot űznek, hogy a gyilkosok mindig úgy jelennek meg hőseink közelében váratlanul, hogy a semmiből tűnnek fel, mintha csak teleportálnának. Egyszer-kétszer ezt el lehet játszani, de ennyiszer már komikus. A főhős páros számos alkalommal simán megmenekülhetne a szorult helyzetéből, de ilyenkor rendre valami marhaságot csinálnak. Márpedig így igazán nehéz szorítani értük. Egyetlen film erejéig ez még csak-csak elmegy, de a helyzet az, hogy három filmen át az ember nem szívesen néz életképtelen idiótákat.

A Hívatlanok – Első fejezet csütörtöktől (05.16.) látható a mozik műsorán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top