6 állat, amely az utóbbi 100 évben halt ki

R. V. | 2024. Május 25.
Apró kis rágcsálóktól a gyönyörű madarakon át az óriási orrszarvúakig rengeteg csodálatos állatfajt veszítettünk el az utóbbi 100 évben.

Az utóbbi néhány évtizedben jó pár állatfaj került a kihalás szélére, amelyhez sajnos nagyban hozzájárultunk mi, emberek is. Néha a befolyásunk közvetlen: a trófeavadászat rengeteg állatot sodor veszélybe. Máskor azonban közvetett. Gondolunk itt az építkezésekre vagy épp a klímaváltozásra. Ha azonban nem figyelünk oda globálisan az állatokra, akkor még nagyon sok fajtól kell örökre búcsút vennünk. Úgy, mint ahogy azt az alábbi állatoktól már meg kellett tennünk.

Bramble Cay melomys nlc

A Bramble Cay melomys-t másnéven mozaikfarkú patkányt 2015-ben nyilvánították kihalttá. A Nagy Korallzátony melletti Bramble Cay apró szigetén élő rágcsáló példányait 2009 óta nem látták. Valószínűleg a globális felmelegedés miatt nem jutottak elegendő táplálékhoz, így kihaltak. (Fotó: Profimedia)

Kínai folyamidelfin nlc

Kínai folyamidelfint utoljára 2002-ben láttak a tudósok. Négy évvel később a Jangce 2000 mérföldjét kutatták át, azonban egyetlen állatot nem találtak. Ez az első delfinfaj, ami az emberek viselkedése (tehát a túlhalászás, szennyezés, hajóforgalom stb.) miatt halt ki. (Fotó: Profimedia)

Északi szélesszájú orrszarvú nlc

Az északi szélesszájú orrszarvú utolsó élő tagjai 2018 márciusában pusztultak el. A Sudan nevű 45 éves hímet fegyveres őrök őrizték, azonban végkimerülésben elhunyt. A nőstény példányok képtelenek voltak utódot szülni, hiába küzdöttek a fajfenntartásért a tudósok. (Fotó: Profimedia)

Spix-ara nlc

Spix-arapapagájoknak hívják ezeket a madarakat, akik a vadonban teljesen kihaltak. 60-80 példány még megtalálható fogságban. És hogy miért haltak ki? Mert túl szépek, és illegálisan fogták be őket, kereskedtek velük. (Fotó: Profimedia)

Erszényesfarkas nlc

Bár meglehetősen félelmetesnek tűnik, az erszényesfarkas, tasmán tigris és tasmán farkas nevekre hallgató állat, állítólag félénk volt, és ellenállás nélkül tudták elkapni. Az erszényesfarkas kihalásáért a túlvadászat, valamint a dingó túlnépesedése felelhetett. (Fotó: Profimedia)

kőszáli kecske nlc

A 19. században rengeteget vadásztak rá, majd 2000-ben hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a kőszáli kecskét. Aztán 2009-ben egy megmaradt DNS-mintából sikeresen klónoztak egy nőstényt, aki még szaporodni is képes volt! (Fotó: dragoms/Getty Images)

via

Exit mobile version