nlc.hu
Trend

Harminceggyel nőtt a kihalt fajok száma

Az ember még az egyik legstrapabíróbb élőlényt is a kihalás szélére sodorta

Egyetlenegy jó hírrel szolgál csak a Természetvédelmi Világszövetség friss jelentése.
Harminceggyel nőtt a kihalt fajok száma

Harminceggyel nőtt a kihalt fajok száma a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint, amely csütörtökön hozta nyilvánosságra a veszélyeztetett állatokat osztályozó friss vörös listáját a svájci Glandban.

A veszélyeztetett állatokat osztályozó vörös listája szerint az 128 918 állat-, növény- és gombafaj több mint negyedét fenyegeti a kihalás veszélye. A kihalt fajok között számos béka és több mint egy tucat édesvízi hal van.

„Ez jól mutatja, hogy a világ hatalmas nyomás alatt van. A vörös lista célja, hogy felhívja a figyelmet a fajokra és megpróbálja megakadályozni a kihalásukat, a folyamat azonban néha túl gyors” – mondta Craig Hilton-Taylor, az IUCN illetékes vezetője, aki ismertette a friss jelentés részleteit. 

Ebben többek között az áll, hogy 

valószínűleg kihalt a csak nemrég felfedezett cápafaj, a Carcharhinus obsolerus (elveszett cápa). Tavaly a túlhalászott Dél-kínai-tengerben néhány 80 év körüli példányt találtak, azóta azonban nem láttak egyedeket öt célzott kutatáson sem.

Ez alapján a fajt a súlyosan veszélyeztetett (valószínűleg kihalt) kategóriába sorolták.

Will White, az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) halkutatója szerint az elveszett cápa lehet az első cápafaj, amely az ember idejében hal ki. „Sajnos az, hogy egy faj nagy túlélő a természetben, még nem jelenti azt, hogy nagy túlélő az emberrel szemben is” – mondta White.

A jelentés felhívja a figyelmet arra is, hogy a történelem bizonyította, hogy a cápák erősek és ellenállóak, több százmillió évet éltek túl a bolygón, még olyan tömeges kihalással járó eseményeket is átvészeltek, mint az aszteroidabecsapódás, amelyet a dinoszauruszok kihalásáért is felelőssé tesznek.

De úgy tűnik, hogy az ember még egy aszteroida becsapódásánál is veszélyesebb lehet az őt körülvevő élővilágra.

Az IUCN nagyon visszafogottan bánik a kihalt jelző használatával, hiszen ennek kijelentése a végét jelentheti az adott faj megmentésére irányuló erőfeszítéseknek és intézkedéseknek. Ezért azok a fajok, melyek a valószínűleg kihalt kategóriába kerültek, többnyire már ki is haltak.

Felkerült a vörös listára az Amazonas folyóban élő parti delfin (Sotalia fluviatilis) is, ezzel a világ összes édesvízi delfinfaja a veszélyeztetett kategóriában van.

Egy pozitív változás is történt a listán:

Az európai bölény (Bison bonasus) populációja 2003 óta több mint háromszorosára, 6200 egyedre növekedett, így egyel jobb kategóriába, a mérsékelten fenyegetett fajok közé sorolták.

A bölények száma megtizedelődött az első világháborúban a mai Lengyelország és Fehéroroszország területen, majd teljesen eltűntek a vadon élő példányok. A megmentésükre hozott intézkedéseknek és az újratelepítéseknek köszönhetően javult azóta a helyzet.

Kép: PixaBay

(MTI)

Így tesszük tönkre a Földet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top