nlc.hu
Szabadidő

Botrányt kavart az oroszlán kilövése

Óriási a felháborodás, mert egy vadász végzett egy oroszlánnal Zimbabweben

Kicsalogatta a trófeavadász a zimbabwei vadrezervátumból a tizenkét éves állatot, majd végzett vele. A gyilkosság majdnem ugyanott történt, ahol 2015-ben egy másik orvvadász a Cecil nevű oroszlánnal végzett. A felháborodás ezúttal is óriási.

Íjjal és nyílvesszővel gyilkolták meg a tizenkét éves oroszlánt, Mopane-t Zimbabweben. Az állat nem halt azonnal bele a sérülésébe, hanem 24 órán át szenvedett, mielőtt elpusztult. A gyilkosság majdnem ugyanott történt, ahol Cecillel is végeztek hat éve. Mopane a Zimbabweben található Hwange Nemzeti Park lakója volt. Egy posztban a Big Game Safari még decemberben olyan utat reklámozott, melynek során oroszlánra lehet vadászni – írja a brit Mirror.

Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

A hirdetés így szólt:

A hatalmas Mopani. Ő az egyik legidősebb és biztosan az egyik legagresszívebb állat a vadászterületünkön. A Hwange vadrezervátum környékén van a területünk, az állat pedig vándorolni szokott a két terület között. Szeretnéd megragadni az alkalmat, hogy levadászhass egy vad oroszlánt? Foglalj le nálunk egy vadászatot!

A trófeavadászat legálisnak számít Zimbabweben, de nem a nemzeti parkok területén. Az elmúlt tizenkét év során a vadászok húsz oroszlánt öltek meg a területen. Tinashe Farawo, Zimbabwe Park- és Vadmenedzsere nem érti a felháborodás okát, ugyanis szerinte a vadászat legális volt. Ha egy oroszlán már elmúlt hatéves, náluk legális a kilövése. Azonban nem mindenki vélekedik úgy, hogy ez bocsánatos bűn. Egyrészt úgy gondolják, hogy az állatot kicsalogatták a rezervátumból, hogy levadászhassák, másrészt hagyták 24 órán át szenvedni a lövés után. Régen közel egymillió oroszlán volt Afrikában, ma már a számuk alig éri el a húszezret. Úgy tartják, hogy nagy az esélye, hogy 2050-re eltűnik az utolsó oroszlán is Afrikában. Szakértők szerint ezen úgy lehetne segíteni, ha az olyan nagy országok, mint az Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság betiltanák az állati trófeák exportját és importját.

Még több oroszlán jöhet?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top