75 ezer tojásból sütöttek reggelit Debrecenben. Az is elképzelhető, hogy rántotta-világrekord született – derült ki a Tények tudósításából.
A fantasztikus teljesítményen 150 ember dolgozott: egy 66 négyzetméteres speciális serpenyőben – amit alulról gázpalackokkal fűtöttek – sütötték az előre, géppel felvert tojásokat.
“A berendezést úgy kell elképzelni, mint egy centrifugát. 120 ezer darab tojást képes óránként feltörni” – mondta el Pásztor Norbert, a rekordkísérletet kitaláló és kivitelező cég, a Tranzit-Csoport fejlesztési igazgatója. A feltörés után a tojások ballonokba kerültek, és folyamatosan adagolták a forró sütőlapra. A rántottát szakácstanulók készítették, de séf irányította őket.
A 75 ezer tojásból 4 köbméter tojáslé lett. Ebből pedig több mint 4 tonna rántotta készült. Több mint 30 ezer adag omlettet szervíroztak a reggel 6 órakor kezdődött tojássütés után, ehhez pedig 600 liter olajat, 70 kiló sót és 2 kiló borst használtak fel.
“Nincs tudomásunk arról, hogy a világon valahol is bárki egy ekkora mennyiségű és méretű technikai apparátust és tojásmennyiséget sorakoztatott volna fel egy város megreggeliztetésére” – hangsúlyozta Sebestyén István, magyar rekordok regisztrátora.
A 75 ezer tojásból készült rántotta akkor lehet hivatalos világrekord, ha később hitelesítik.
Rekordhosszúságú kolbászt készítettek már idén márciusban Sajóvámoson, órákon át töltötték tizennégyen. A 3972 méterével új Guinness-rekord született akkor. Pár hete hamburgerből is meglett a rekord, 207 kilót nyomott. Palacsintakészítésből május elején készült el a rekordhosszúságú, 740 méteres palacsintakígyó Nyúlon. Tavaly szeptemberben pedig egy 2,3 négyzetméteres rántott húst készítettek Debrecenben, ami 150-szer lett nagyobb, mint egy normál méretű. Ezzel is világrekord született.
Kiemelt fotó forrása: TV2 / Tények – videó