nlc.hu
Szabadidő
A 12 éves Bálint az ország legfiatalabb kovácsa

A 12 éves Bálint az ország legfiatalabb kovácsa, a YouTube-ról leste el a vasmegmunkálást

Komoly tervei vannak a szakmával.

A jelenleg 12 éves Regőczi Bálint 10 éves kora óta tanulja a kovácsmesterséget és órákig képes a nehéz kalapáccsal dolgozni. Az sem zavarja, ha az arca tiszta korom lesz munka közben. Mint a Fókusz riportjából kiderül, az ország legfiatalabb kovácsa internetes videókból leste el a vasmegmunkálás mesterségét és már saját műhelyét üzemelteti, amit a család vidéki telkén állított fel. Az ifjú kovács súlyos kalapácsokkal, flexgéppel és hegesztőpisztollyal is dolgozik. A műhelyt is saját maga építette fel, valamint az alapanyagok beszerzéséért is ő felel.

Néztem a Tűzben edzett-et, az egy kovácsolós sorozat. Meg a YouTube-on is nagyon sok ilyen videót néztem. Egyszer csak úgy gondoltam, hogy veszek egyet, és akkor elkezdem én is csinálni” – mesélte Bálint, aki készített már fémdíszeket, ruhaakasztó fogast és kovácsolt már baltafejet is.

A felszereléseit folyamatosan fejleszti a fiatal kovács, aki már az osztálytársait is lenyűgözte azzal, hogy milyen ügyesen bánik a forró fémmel. Volt, akitől megrendelést is kapott.

A szülei még most is figyelnek rá, – igaz, már csak tisztes távolságból -, hogy biztonságos legyen, amikor a tűzzel “játszik”. “Már abban a korban van, hogy nem égeti meg magát, nem üt kalapáccsal a kezére. (…) Nagyon örültünk, hogy ez nem egy múló hobbi volt, hanem most már sokkal komolyabbra fordult. Próbálunk minden segítséget megadni neki” – nyilatkozta az édesapja, Regőczi Miklós.

Bálintnak – aki már vett leckéket profi kovácsmesterektől – az a legnagyobb vágya, hogy egyszer egy viking bárdot tudjon kovácsolni.

Kiemelt fotó forrása: RTL / Fókusz – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top